Hmm...może i pospolite...ale chciałabym zauważyć,że się dopiero uczę co i jak :) dlatego liczę na wasze cenne uwagi, które może i pomogą mi na robienie później lepszych zdjęć :)
Wersja do druku
Hmm...może i pospolite...ale chciałabym zauważyć,że się dopiero uczę co i jak :) dlatego liczę na wasze cenne uwagi, które może i pomogą mi na robienie później lepszych zdjęć :)
aaż takie duże coś może być na matrycy? ja takich cosiów nie miałam nawet na przysłonie 38 w makro :D
ania staraj się szukać fajnych kadrów, czasem wystarczy kroczek,zeby zdjecie nabrało zupełnie innego klimatu :)
Dzięki Guniu :) Postaram się pamiętać i zwracać na to uwagę :)
Chyba trzeba popracować nad strukturą kadru. Na tych kadrach wzajemnie nachodzą na siebie pierwszy i drugi plan. Moim zdaniem spada czytelność takich fotek.
Na 1: Z pyska tego smoka wyłazi barierka, moim zdaniem nie za dobrze to wygląda. Ktoś powyżej pisał o zabawie głębią ostrości - poeksperymentuj z tym, bo mogłabyś wydobyć coś ciekawego z tego smoka (jeśli rozmyjesz tło, to pierwszy plan będzie wyeksponowany). Aha, i jeszcze zwróć uwagę na to: smoka przesunęłaś na prawą stronę kadru, zrobiło się tam dość ciężko. Z lewej strony natomiast masz trochę nieczytelnego bałaganu (reszta pomnika, która bez kontekstu wygląda jak porozrzucane kamienie). Może tam po lewej stronie było coś, co by postawiło kropkę nad 'i' domykając kompozycję.
Na 2: Podstawa pomnika zlewa się z bryłą drzew, masz przedłużenie tej obłej linii wyznaczonej przez drzewa. Ja bym albo podniósł, albo obniżył kadr tak, by te obiekty były rozdzielone. Pytanie też, czy obłok znajdujący się dokładnie za parą nie psuje efektu.
Podoba mi się 4, bo jakaś akcja się tam wytwarza dzięki falistej linii muru (generalnie koncept idzie w dobrą stronę) no i 7, bo tam z kolei robi się trochę groźnie, trochę tajemniczo.
Rzoof dzięki za cenne uwagi :)