Dzięki za linka!
mało co byłbym zapomniał :oops:
mam nadzieję, że jednak będzie :-)
ATSD, cały czas się cieszę, że to DPP juz mi łapie 24-85 :cool:
Wersja do druku
Szwayko gdzie ty widzisz automatyczne usuwanie pylkow matrycy ze zdjec?
Pozdrawiam.
W instrukcji obslugi do nowego DPP. W starym tym 3.4.1. bylo tylko w trimming tool - repair light (dla jasnch pyslkow) i czesciej uzywane repair dark. Trzeba recznie pedzlem zaznaczac pylki. W instrukcji do nowego dpp czytalem ze jest funkcja automatyczna, ale jeszcze nie instalowalem nowej wersji.
- Raczej Stamp tool?
Pewnie chodzi o Dust Delete Data? - Funkcja obecna w DPP już od czasu pojawienia się EOSa 400d. - Po wykonaniu zdjęcia wg specjalnej procedury (z paprochami na matrycy) aparat zapisuje dane o umiejscowieniu zabrudzeń w każdym kolejnym pliku RAW, które są potem wykorzystywane przez DPP do szybkiego retuszowania plam.Cytat:
...W instrukcji do nowego dpp czytalem ze jest funkcja automatyczna, ale jeszcze nie instalowalem nowej wersji.
Jeszcze uzupełnienie do mojego wcześniejszego wpisu o zależności charakterystyki kompresji JPEG w DPP od zawartości EXIFa fotki. Okazuje się, że nie chodzi tu wyłącznie o specjalne traktowanie fotek z EOSa, ale szerzej - wszystkich zdjęć Canona! Rozpoznanie tego przez DPP sprowadza się do odszukania w sekcji Model oraz Make (EXIFa) słówka Canon.
Pewnie chodzi o Dust Delete Data? - Funkcja obecna w DPP już od czasu pojawienia się EOSa 400d. - Po wykonaniu zdjęcia wg specjalnej procedury (z paprochami na matrycy) aparat zapisuje dane o umiejscowieniu zabrudzeń w każdym kolejnym pliku RAW, które są potem wykorzystywane przez DPP do szybkiego retuszowania plam.
Czyli w 5D nie uzywalna:( A szkoda.
Co do kompresji w nowym DPP, to w procentach wygląda to tak:
skala wg DPP 3.5 = jakość obrazu JPEG
10 = 100%
9 = 99%
8 = 98%
7 = 97%
6 = 96%
5 = 95%
4 = 93%
3 = 92%
2 = 86%
1 = 80%
Padius, skąd wziąłeś te procenty?
Dane na temat stopnia kompresji zapisane są w jakiś tam metadanych w jpg. Procenty są wynikiem doświadczenia jakie postanowiłem z czystej ciekawości przeprowadzić ;)
Wziąłem plik raw, wywołałem go DPP 3.5 po kolei, na wszystkich ustawieniach jakości od 1 do 10. Później w innym programie mającym opcję, dzięki której można odczytać wartość jpeg quality - odczytałem tę wartość. Aby uwiarygodnić wyniki, doświadczenie powtórzyłem jeszcze na innym pliku raw. Wartości "jpeg: quality" dla obu plików jpeg utworzonych z różnych rawów, na tych samych ustawieniach "image quality" w DPP (1...10) były takie same i przedstawiłem je powyżej. Mam nadzieję że wyczerpująco odpowiedziałem na pytanie i nie jestem w błędzie ;)
Wczoraj jeszcze zacząłem się zastanawiać, jak przedstawiał się stopień kompresji w poprzedniej wersji DPP, którą mam na płycie dostarczonej z aparatem (2.0.1.4). Zainstalowałem ją i przeprowadziłem analogiczne "doświadczenie" :D
Jego wyniki przedstawiam poniżej:
skala wg DPP 2.0 = jakość obrazu JPEG
10 = 100%
9 = 90%
8 = 80%
7 = 70%
6 = 60%
5 = 50%
4 = 40%
3 = 30%
2 = 20%
1 = 14%
Tak więc moje wnioski są następujące: Canon w swoim nowym sofcie - niczym w reklamie TV sieci Lidl - "ceni jakość" :D
http://www.usa.canon.com/consumer/co...&modelid=16307
Trzeba wybrać system.