Vitez? Ty masz chyba jakiś filtr na koty, co? ;)
Drugie kocie zdjęcie jest fajne, ale chyba trochę za mało podostrzyłeś?
Kam, jak chcesz żeby ludzie pogadali o Twoich zdjęciach, to sam się też odezwij..
Wersja do druku
Vitez? Ty masz chyba jakiś filtr na koty, co? ;)
Drugie kocie zdjęcie jest fajne, ale chyba trochę za mało podostrzyłeś?
Kam, jak chcesz żeby ludzie pogadali o Twoich zdjęciach, to sam się też odezwij..
hej, dzięki za komentarze. ostatnio mało zaglądam na forum z przyczyn niezależnych - studia zaczynam:) cóż, jak widać mam problem ze skadrowaniem kotka, będę musiał poćwiczyć (uczę się "obsługi" 50/1.8) ale przy nieoswojonych kotkach jest ciężko... i racja, po zmniejszeniu nie ostrzyłem.
popróbuję na najbliższej wystawie kotów, to już jutro:)
To pewnie te przeklete cienie pod oczami!:grin: Odbijaj światło blendą i zaopatrz się w softbox gdy bedziesz nastepnym razem kota focił;)
Tak na powaznie to w sumie nie jest źle. w 6 przyczepić sie można chyba jedynie do obcietych uszu, 7 ma w sobie "to coś" dobre oswietlenie, cienie nie są zbyt głębokie, a sam kot dobrze kontrasuje z ciemnym tłem. 8 z kolei jest poprawna technicznie, ale brak urozmaicenia. Ot takie zdjecie kota..:wink:
Pozdrawiam i życze dobrych kadrów:wink:
kotków ciąg dalszy. z ostatniego weekendu:
9.
10.
11.
starałem się zwierzątek nie "kaleczyć". zdjęcia robiłem w świetle zastanym bez lampy. swoją drogą na wystawie było świetnie:) dawno nie widziałem takiej ilości młodych kotów. chętnie poczytam wasze uwagi na temat powyższych:)
Z ostatniej serii najbardziej podoba się 9 - świetna mina kota + światło, światło :)
Co więcej, dziewiątka wydaje mi się najlepsza z kocich.
W dziesiątce właśnie światła brakuje, pyszczek jest w cieniu.
11 - nie mam zdania. Ani nic strasznie na minus ani na plus.
Mi również najbardziej podoba się 9. świetnie wyszły te odblaski w oczach. jedynie czego zabrakło to trochę kontrastu, bo trudno odrónić kota od tła (ale to pewnie efekt maskujący:wink:). 10 OK, bez zastrzeżeń. w 11 nie ma takiego problemu ze zdjęciem, co z kotem; nie uczesał się po prostu:grin:
Mi się 9 najbardziej podoba, ale zetnij kawałek z lewej, bo wyszło zbyt centralnie.
A za kotka na 10, to bym hodowcy dała w dziób - jak można dopuścić do takiego stanu oczu i pyszczka??
dzięki wszystkim za komentarze.
co masz na myśli? akurat robiłem w rawach (przestawiłem się z jpg na raw jakiś czas temu. z powrotem już nie umiem). balans bieli nie ten?
taaak 10 za ciemna. mój błąd...
ewo_olsztyn
ściąłem kawałek z lewej (nie za dużo) nie byłem przekonany, czy ciąć jeszcze, czy lepiej zostawić całego kota nawet poza głębią ostrości.