Zamieszczone przez
andres
W przypadku tego zestawu masz jeden delikatny problem. Brak światła pilotującego znacznie utrudnia pracę ze światłem błyskowym, szczególnie na początku przygody, gdyz nie przewidzisz rozkładu światła i cienia. Więc jak już szukasz to zdecydowanie coś z pilotem.
Parasolki mają jedną wadę... dużo światła leci bokami więc może się odbijać i ponownie nie panujesz nad tym co robisz, szczególnie w przypadku robienia zdjęć w domu. Więc pozostają softboxy, które dadzą najlepszy efekt. Ale tych nie założysz do żarówek błyskowych, więc pakujesz się już w zakup lamp. Pamiętaj że kupując lampy musisz pomyślec o porządnych statywach, żeby to wszystko było stabilne, tym bardziej jak założysz softboxy.
Idealnym zestawem do domu było by właśnie jak pisał Olszewski 2X600WS plus 1x400WS. W małym pomieszczeniu to dużo światła, ale lepiej mieć za dużo i skręcić niż mieć za mało. Nie masz na taki zestaw budżetu? Zastanów się czy chcesz się w to bawić a jezeli tak to warto faktycznie zacisnąc pasa i kupowac lepsze.
Co do linkowanych lamp błyskowych to przerobiłem dwie takie sztuki, Obie się spaliły i zwrócono mi za nie kasę więc warto przemyślec ich zakup.