Janusz, a czy kompresja LZW nie jest optymalizacją rozmiaru ? Jak dla mnie jest. Bez kompresji LZW plik jest większy, zatem zmniejszenie go jest optymalizacją.
1500x1000 to rozmiar przykładowy. Żeby bardziej zobrazować i urealnić sprawę to napiszę, że zdjęcie które jest po obróbce, zapisane w TIFF, rozmiar 160x107pikseli przy 72dpi zajmuje 98,4 KB i właśnie o takie coś mi chodzi. Tak jak wspominałem będzie to jedynie miniaturka do specjalistycznego programu
Czym jest z definicji DPI wiem i nie było sensu tego przytaczać, zwłaszcza bez słowa komentzarza, tylko sam link. Na nikogo nie "napadam", nie jest to moją intencją w momencie kiedy zwracam się do kogoś o pomoc. Próbuję tylko doprecyzować o co mi chodzi, ale po części przypominacie mi dlaczego tak rzadko piszę na forum... ;-) Słowo pisane nigdy nie zastąpi tradycyjnej rozmowy "face to face" z wszystkimi aspektami z nią związanymi, czyli mimiką, intonacją, modulacją głosu, kontaktem wzrokowym itp. Właśnie stąd biorą się niepotrzebne nieporozumienia i napięcia, a nie o to chodzi.