:-) czyli nie ma szans na robie takich zdjec?
he w sumie zawsze soatje PS :)
Wersja do druku
:-) czyli nie ma szans na robie takich zdjec?
he w sumie zawsze soatje PS :)
I tak i nieCytat:
Zamieszczone przez emma911
Poczytaj tutaj
http://www.pbase.com/dlarson2/ir_work_flow
I jeszcze kiedyś ktoś wrzucił linka do strony, w której jakiś twardziel wydłubał ze środka filtr, wstawił szybkę i focił w IR :) Może ktos to ma, nie mogę znaleźć.Cytat:
Zamieszczone przez GrzegorzS
Jest tak jak pisze piast9, filtr przed matryca to filtr IR-cut... odcina praktycznie calkowicie pasmo podczerwieni wiec fotografowanie w tym pamie jest praktycznie niemozliwe. Mozna usunac filtr sprzed matrycy ale wiaze sie to z rozebraniem aparatu i wylupaniem filtra sprzed matrycy, potem trzeba na to miejsce wstawic zamiennik w postaci szkla optycznego odpowiedniej jakosci. Takiej operacji zwykle podejmuja sie amatrzy astrofotografii a nie fotek w podczerwieni jako takich, widmo wiekszosci obiektow astro lezy w pasmie podczerwieni.
milego czytania ;-)Cytat:
Zamieszczone przez piast9
http://www.lifepixel.com/IR.htm
no jasne, jak bym go rozkręciła to bym go juz napewno nie skręciła :-)
dziękuje bardzo za odpowiedzi, conieco zrozumiałam :)
wszak osobiście przetestuje ten filtr :-) Poprostu nie mogę sie pogodzic ze mój aparat ma takie ograniczenia :-(
Pozdrawiam serdecznie
Nie no bez przesady z tymi pasmami i ich obcinaniem. Efekty z filtrem IR na dSLR sa, swiatlo dociera do matrycy obciete z obydwu koncow ale dociera i zdjecia wychodza.
Gorzej natomiast z praca optyki i matrycy w tym zakresie. Bylo o tym na forum, pokazywalem fotki. Najbardziej dokuczliwe jest biale kolo na srodku kazdego zdjecia zrobionego kitem (i wieloma innymi obiektywami tez).
350D nie ma problemów z rejestrowaniem zdjęć w podczerwieni z filtrem IR. W zależności od światła i ustawionej czułości matrycy czasy wychodzą od 5 sekund w górę. Biała plama w centrum kadru zależy od obiektywu i nie zawsze jest obecna. Kiedyś znalazłem w sieci informacje, jakie obiektywy dobrze przepuszczają pasmo podczerwieni:
Canon EF 17-40mm f/4 L
Canon EF 24-70mm f/2.8 L
Canon EF 28-135mm/3.5-5.6 IS
Canon EF 28mm f/2.8
Canon EF 50mm f/1.8 MKI
Canon EF 50mm f/1.8 MKII
Canon EF 70-200mm f/4L
Canon EF 75-300mm/4.0-5.6 IS
Canon EF 135mm f/2L
Canon EF 100-400mm4.0-5.6 IS L
Canon EF 100mm f/2.8 macro
Źle:
Canon EF 16-35mm f2.8 L
Canon EF 20mm f/2.8
Canon EF 35mm f/2
Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5
Canon EF 28-70mm f/2.8L
Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5
Canon EF 35-80/4.0-5.6
Canon EF 50mm/f1.4
Canon EF 50mm/f2.5 Macro
Canon EF 70-200mm f/2.8L IS
Canon EF 85mm f/1.8
Tamron 70-300mm f3.x-xxx Macro
Sam robię zdjęcia w podczerwieni z 350d z obiektywem Canon EF 50mm f/1.8 MKII z bardzo dobrymi rezultatami.
D.
no to pozostaje juz tylko zobaczyc te zdjecia ;-) moze bys pokazal ze dwa trzy bo sam jestem ciekaw jak to wcychodzi, bo rozumiem ze filtra sprzed matrycy nie wyciagales?Cytat:
Zamieszczone przez dom3k
Filtr jest na miejscu. Przykładowe zdjęcie poniżej.Cytat:
Zamieszczone przez Jac