zacząłem kupować szkła od 70-200/4 wychodząc z założenia że kit obsłuży lepiej dół niż nie obsłuży w ogóle góry.
Potem dokupiłem 17-40/4 a następnie 100/2,8 macro i w takiej kolejności zrobiłbym to również dziś.
Pozdrwaiam
Wersja do druku
zacząłem kupować szkła od 70-200/4 wychodząc z założenia że kit obsłuży lepiej dół niż nie obsłuży w ogóle góry.
Potem dokupiłem 17-40/4 a następnie 100/2,8 macro i w takiej kolejności zrobiłbym to również dziś.
Pozdrwaiam
Za kolegami - bierz dluższego. Masz 30D, wiec iso 3200 + odszumianie i robisz każdą imprezę, jaką chcesz :)
Chociaż powiem Ci, że ja bym się jeszcze zastanawiał nad jakąś Sigmą 70-200 f/2.8 EX. Ja tego nie miałem, kiedy miałem Canona, ale przez jakiś czas to były podstawowe Nikonowskie długie szkła u mnie w redakcji, do tego dużo osób w Gorzowie chodzi z tymi Sigmami i nawet je sobie chwalą... tylko bydle jest niemiłosiernie ciężkie;/
Witaj.
Polecam Ci 70-200 f/4 porządne szkło, fakt 2,8 było by jasniejsze i można by stosować go do koncertów itp. Nie oprzejmuj się tym stałym F/4 zapewniam Cię, że jak podepniesz pod puszkę usmiech na Twojej twarzy długo nie zejdzie. Obiektyw działa szybko, sprawnie a zdjęcia nim zrobione charakteryzują się duzym kontrastem i piękną plastyką.
Ja właśnie kupiłem 70-200 f/4 jako pierwszy obiektyw, także w USA. KITowy obiektyw w zakresach 18-30 nie jest taki zły owszem 17-40 bedzie od niego lepszy jednak od tele zacząć trzeba. &0-200 pozwoli Ci zrobić piękne portrety z ładnym bokeh.
Od niedawna stałem się posiadaczem 85mm f/1.8 kupiłem go własnie do portretów ze względu na światło i jakość jakie dają stałki. Pewnie kiedyś też tak zrobisz.
Muszę Ci powiedzieć, że kitowym obiektywem robiłem kiedyś zdjęcia na koncercie. Owszem było ciężko ale miałem tych 8 zdjęć ostrych i ładnych takie jak chciałem, za tem 70-200 myślę da radę ale scena musi być trochę w miarę jasna.
Jestem pewien, ze wybierzesz 70-200 f/4 inwestuj raz a dobrze. Ja wziąłem na poważnie rady kolegów z tego forum i nie żałuję decyzji.
Powodzenia.
Sylwek
Nie jest tak do końca bez sensu. Kolega chce się dowiedzieć, czy warto zamieniać kita na 17-40 czy może do kita dokupic coś dłuższego.
Odpowiedź na pierwsze pytanie jest raczej oczywista :), ale też warto zastanowić się czy nie "przemęczyć się" jeszcze jakiś czas z kitem a spróbować powalczyć czymś dłuższym.
Ja poszedłbym tą drogą i kupiłbym 70-200, choć kiedyś zrobiłem inaczej, kupowałem po kolei:
1. 17-40
2. 70-200
3. 24-105
a później stałki i na końcu szeroki kąt 10-22.
P.S. Jeżeli krytykujemy to też doradźmy, sama krytyka niewiele pomaga :).