skrzat nie zagłębiałem sie kto ma jakie komentarze tylko jaki sprzęt sprzedaje i za ile. Ale moze rzeczywiśce masz raceje. Wiadomo że na allegro trzeba zawsze uważać.
Wersja do druku
skrzat nie zagłębiałem sie kto ma jakie komentarze tylko jaki sprzęt sprzedaje i za ile. Ale moze rzeczywiśce masz raceje. Wiadomo że na allegro trzeba zawsze uważać.
to półprzepuszcalne lustro to nie jest chyba wcale takie fajne...
Bo siłą rzey jakoś tam musi pogarszać jakość obrazu.
I dzieki temu mniej światła dociera zarówno do filmu jak i do matówki... światłomierz podobno to uwzględnia.
OStatnio była na jego temat wypowiedź na pl.rec.foto
Nie jestem pewien czy rozumiem - sugerujesz, że rodzaj lustra ma wpływ na jakość obrazu i ilość światła, która pada na film ??? To dość odważna teoria.Cytat:
Zamieszczone przez adamek
Sorry, późno już i dopiero do mnie dotarło, że mówimy o 1-n, który ma nieruchome lustro. Spadek światła w 1n jest -2/3 EV.
Arkan, polprzepuszczalne lustro! jesli mnie pamiec nie myli jakies 35 procent swiatla na celownik, 65 na film. w rezultacie dostajesz wiecej efpeesow, ale za to masz ciemniejszy obraz, i efektywnie musisz pchac film o 0,5 dzialki.Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
to lustro stoi trwale na drodze optycznej i nie jestem pewien, czy mozna je w ogole podniesc. maz dodatkowe dwie warstwy powietrze-szklo - nie ma gnata, zeby sie nie odbijalo na jakosci optycznej. teoretycznie, bo pytanie czy to sie zauwazy bez pieszczenia kart testowych :D a i swiatlo kradnie i w celowniku widok kiepski (tu juz 1,5 dzialki mniej)...
http://www3.canon.de/images/pro/fot/...RS_eng_toc.pdf
strona 3 i 1n RS ;-)
Tak, tak - już się poprawiłem. Nie zauważyłem, że mówimy o RS, bo z tego co pamiętam to zwykła 1-ka miała podnoszone lustro, więc bez wpływu na obraz. Późno już i miesza mi się - ide spać.