Dżizys nie d końca masz rację olympus E10/E20 t też lustrzanka a obraz na monitorze jest ciągły bo lustro jest
chyba półprzepuszczalne i nawet się nie podnosi do góry w momencie wyzwolenia migawki.
Wersja do druku
Dżizys nie d końca masz rację olympus E10/E20 t też lustrzanka a obraz na monitorze jest ciągły bo lustro jest
chyba półprzepuszczalne i nawet się nie podnosi do góry w momencie wyzwolenia migawki.
Witam wszystkich. Nurtuje mnie pytanie od kilku dni odnosnie tego wlasnie bajeru. Co prawda kilka razy urzylem tego, ale nigdy sie nie zaglebialem w mozliwosci tego dodatku.
Zawsze jesli juz korzystalem z tej opcji, nastawialem ostrosc recznie, bo AF nie chodzil. Przeczytalem jednak ostatnio, ze owszem, w 40D LiveView i AFpracuja ze soba. Posiedzialem wczoraj nad instrukcja wlaczylem cos tam w ustawieniach, i ....AF jako tako z wyzwalacza na pol spustu nie radi. Co ciekawe, ostrosc nastawia, ale w momencie nastawy ekspozycji AF-ON,przycisk pod kciukiem.
Moje pytanie to, czy rzeczywiscie w ten sposob idzie tylko ustawic ostrosc w LiveView?
W instrukcji nic konkretnego nieznalazlem, a wczesniej mnie to nie interesilo.
Prosze o odpowiedz, co bym mogl mojego robala ciekawosci zabic;)
podzrawiam
W LV ostrosc ustawia sie wlasnie af-on. Tak jest dobrze.
Trzymasz tak dlugo az uslyszysz piskniecie potwierdzenia ustawienia ostrosci.
LV to pomocny bajer, szczegolnie jak wlaczy sie symulacje ekspozycji.
Przepraszam za odkopanie tematu :)
Zawsze mnie interesował problem ustawiania ostrości w trybie LV przez przycisk AF-ON.
Może pojawił się jakiś hack, by można to było zrobić również wciskając spust do połowy?
Z LV korzystam niezbyt często, ale zdarza się, że robię zdjęcia z góry albo z dołu i uciążliwe jest szukanie paluchem przycisku AF-ON.
Przycisk migawki jest obsługiwany przez inny układ niż digic, aktualnie nie jest to możliwe. Gdyby był tak samo obsługiwany jak np przycisk Menu czy SET, to zajęło by to kilka linijek w kodzie ML ;)