Olej wzory - pstryknij linijke en face na max. powiekszeniu i pokaz pelen kadr... policzymy jaki kawalek boku matrycy wypada na 1mm linijki ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Wersja do druku
Olej wzory - pstryknij linijke en face na max. powiekszeniu i pokaz pelen kadr... policzymy jaki kawalek boku matrycy wypada na 1mm linijki ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Plastrem najlepiej :)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Kolorowy
Nie sprawdza się, próbowałem :)Cytat:
Zamieszczone przez McKane
Bo zanim nalepi sie plaster najpierw trzeba zaklinowac :) No i uzyc jakiegos silnego plastra.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Kolorowy
Ja to powiekszenie z 1.2 na 8mm wyliczylem tak ze zmierzylem dlugosc literki R na ekranie (zdjecie ustawione w mm na wymiary matrycy) vs dlugosc literki R na monecie 8)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Nie chciałem zakłądać nowego wątku - więc trochę odświeżęCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Czy w 350d przy stosowaniu Raynoxa - ostrzenie jest tylko manulane, czy można skorzystać z AF.
Czy konwerter zakłada się bezpośrednio na obiektyw, czy trzeba stosować jakieś przjściówki - chodzi przede wszystkim o sigmę 70-300 i KITa
i jeszcze jedno, czy z konwerterem można stosować równocześnie jakieś filtry (UV lub polara)
Nie ma znaczenia czy 350D czy EOS-1Ds Mark II ;), obie metody dostępne.Cytat:
Czy w 350d przy stosowaniu Raynoxa - ostrzenie jest tylko manulane, czy można skorzystać z AF.
Jak kupisz oryginalny zestaw Raynox DCR-250, to dostaniesz taki sprytny "Universal Adapter", który to pozwala mocować bezpośrednio na zasadzie szybkozłącza na obiektywach z średnicami od 52 do 67mm.Cytat:
Czy konwerter zakłada się bezpośrednio na obiektyw, czy trzeba stosować jakieś przjściówki - chodzi przede wszystkim o sigmę 70-300 i KITa
Zależy na jakim ... u mnie na UV-ce Hoya spoko łapie ale na Polarku już nie :(Cytat:
i jeszcze jedno, czy z konwerterem można stosować równocześnie jakieś filtry (UV lub polara)
Pozdrawiam
czy przy stosowaniu raynoxa DCR-250 na sigmę nie pojawia się winietowanie ? Czy może ktoś ma sample np. dla 70, 135, 200 i 300 mm (pełne kadry)
Wracam do tematu Canona 350D + Sigma 70-300mm APO DG Super Macro + Raynox DCR-250...
Jak zwiększyć głębię ostrości przy robieniu makr w tym zestawie? Na maksymalnym zbliżeniu pojawia mi się bardzo cienki pasek ostrości (przy przysłonie f32).
Czy stworzenie dyfuzra własnej roboty pomoże mi w rozwiązaniu tego problemu?
WItam.
Vitez napisał o :
Sigma 70-300 F/4-5.6 II APO SUPER MACRO
potem Thomason2005 pisze o :
Sigma 70-300mm APO DG Super Macro
i moje pytanie - którą z tych dwóch kupć do 350D ?
zarówno pod względem macro jak i reszty zdjęć.
Dzięki i pozdrawiam.