Czy ktoś z użytkowników używał sunpaka jako 2-giej lampy sterowanej przez inną?
Innymi słowy, czy ma ona tryb slave jak w 430 Ex II i może kompatybilnie współpracować z inną oryginalną zewnętrzną lampą canona?
Wersja do druku
Czy ktoś z użytkowników używał sunpaka jako 2-giej lampy sterowanej przez inną?
Innymi słowy, czy ma ona tryb slave jak w 430 Ex II i może kompatybilnie współpracować z inną oryginalną zewnętrzną lampą canona?
sunpak chyba nie ma slav'a, za to ktorys metz ma i teoretycznie powinno dzialac
czy sunpak PZ42X
1. odpala bez problemów na 2 lamerkę? [gdzieś znalazłem że podobno nie.. :? ]
2. działa z 400d? a 40d?
3. czy podświetlenie wyświetlacza naprawde jest czerwone? :]
4. czy da się go kupić za ok 550 w warszawie, czy takie ceny tylko w chorzowie?
1.z moim informacji nieodpala na 2 kurtyne- juz potrwierdzone
2.z 450d dziala na pewno
znane mi sa tez problemy z komunikacja z poziomu body
"w cfn w menu nie"- w cfn nie widac, info od uzytkownika lampy
lipa, a tak ładnie się lampka zapowiadała ;/
to jakiś produkt zastępczy w tej cenie o jak najabrdziej zbliżonych parametrach i możliwościach?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
już znalazłem Tumax DPT386AFZ
http://canon-board.info/showthread.php?t=9967
senner zobacz jeszcze na to http://www.foto-tip.pl/sklep/fomei_t...on-p-1377.html i na to http://www.foto-tip.pl/sklep/nissin_...on-p-1383.html Obie są niezłe i moim zdaniem lepsze od Tumaxa.
1. za późno - kupione, tumaxa odbiór osobisty+testy na miejscu w tym tygodniu ;]
2. cen też 'niezłe' - dla mnie różnica 100 to jednak różnica
3. nissin na oko ubogo uposażony, nie czytałem dokładniej
4. jak tumax sie zbuntuje 2 razy to kasa wraca i coś wtedy pomyśle
Nissin Di622 to strata pieniędzy, ponieważ za tą cenę można dostać chociażby ww. Sunpaka, który jest dużo bardziej funkcjonalny.
NISSIN Di622 jest problemową lampą. Pierwszą poważną wadą dla mnie jest to, że nie odpala z nadajnika radiowego, nawet kiedy zastosuje się modyfikacje, do których można znaleźć tutoriale w sieci. Z fotocelą jest problem, bo nie odpala na błysk, ale sygnał, który musi dać podczerwień, także w trybie SLAVE nie pracuje z lampami bez podczerwieni. Wykonanie lampy bardzo słabe. Ta lampa byłaby świetną propozycją w tej cenie, gdyby nie miała takich konkurentów jak ww. Sunpak.
Jeżeli chodzi o tą FOMEI THUNDERBOLT 420 z linka, to jest to ta sama lampa co ww. Sunpak, ale sprzedawana pod nazwą Sunpak w Polsce, także wracamy do punktu wyjścia =)
W tej cenie Sunpak PZ42X bije inne lampy na głowę:
Wysoka liczba przewodnia,
Regulacja palnika w poziomie i pionie,
Kompatybilność nawet z najtańszymi nadajnikami radiowymi (np. Phottix PT-04 II),
Duży czytelny wyświetlacz LCD z czerwonym podświetleniem,
Bardzo krótkie czasy błysku,
Krótki czas ładowania (około 3 s. przy pełnych akumulatorach),
Możliwość strzelenia do 10 zdjęć w serii z szybkim błyskiem (co do tego, to muszę prześledzić jeszcze temat, ale faktycznie takie informacje podają sprzedawcy i osoba od której kupuję swojego Sunpaka też to potwierdza),
Sunpak PZ42X - Cena: od 480zł w sieci na nową!!! (ja znalazłem używaną w świetnym stanie za 390zł, więc szukanie takiej okazji to też dobra metoda na obniżenie kosztów).
Tyle jeżeli chodzi o Sunpaka. Nie jestem jeszcze posiadaczem tego modelu, ale już niedługo będę. Do mnie również przemówiła różnica w cenie pomiędzy tą lampą, a canonem z tego przedziału. Info o niej śledzę w sieci od jakiegoś czasu i bardzo dobrze jest recenzowana w przeciwieństwie do Nissina.
Jeżeli chodzi o Nissina Di622, to mam ten model i stąd ta opinia. Cieszę się, że będę go miał jako drugą lampę działającą w trybie SLAVE bo do tego się nadaje... tylko do tego ;) Jako MASTER to utrapienie.