slajdzik + polar.. i tak wlasnie wychodzi :D
Wersja do druku
slajdzik + polar.. i tak wlasnie wychodzi :D
Efekt niesamowity! Od razu lepiej!! :DCytat:
Zamieszczone przez akustyk
Teraz z innej beczki? Robiłeś fotki z polarką przy użyciu tele obiektywu np. 200-300mm? Jaki efekt?
Może masz jakiś przykład?
najdluzszy teleobiektyw jaki mam to 135mm (efektywne 216mm), ale nie mam do niego polara. jutro na gieldzie mam zamiar w koncu kupic reduckje. jak porobie zdjecia to wrzuce jakies przykladyCytat:
Zamieszczone przez K2_verti
a ja nie lapie pytania - a co tam ma byc inaczej?Cytat:
Mniej nieba ;)Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
Nigdy nie robiłem fotek z polarkiem, nie mam szkła tele! Warto zapytać ;-)Cytat:
Kolega będzie miał coś dłlugiego z polarkiem to wrzuci! Spoko luzik :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
A moze kupie sobie cuś takiego, jak się spodoba - a nóz, widelec ;-)
Istnieją teorie - głoszone przez ludzi którzy IMHO wiedzą o co w tym chodzi - że polar (w zasadzie jakikolwiek filtr nakręcany przed przednią soczewkę) w teleobiektywach psuje ostrość - z tego m.in. powodu długie teleobiektywy mają filtry w szufladce i standardowo mają tam przezroczysty filtr bo tak są policzone żeby uzwględnić dodatkowy element w torze optycznym...Cytat:
Nie twierdzę że tak jest (bo nie mam wystarczająco długiego tele) i nie wiem od jakiej ogniskowej zaczyna to być wyraźnie widocznie, ale coś w tym może być...
dlugie teleobiektywy (i nie tylko tele.. bo np. taka sigma 15-30 tez ma) maja szulfadke gdyz ich srednica jest ogroooomna co za tym idzie filtry takie sa baaardzo drogie.. stad mozliwosc stosowania m.in. filtrow zelatynowych
jesli filtr mial by byc przezroczysty to.. y.. jak by mial niby dzialac? ;) i co za roznica czy dodatkowy element optyczny (czyt. filtr) znajduje sie przed obiektywem o zakresie 17-40 czy 100-400? i tu i tu psuje tyle samo.. ;)
Długie tele są od razu policzone na ten dodatkowy element - jeżeli nie wkładasz żadnego filtru w szufladkę, to znajduje się tam "neutralny" filtr, bo bez niego się rozsypuje konstrukcja optyczna obiektywu...Cytat:
Duża średnica soczewki to inny powód swoją drogą...
Radykalna. Cytat :Cytat:
"> Pisałem już dawno. Każdy obiektyw jest dokładnie obliczonym układem
> optycznym i wsadzenie czegokolwiek między płaszczyzne obrazu a
> płaszczyznę główną obiektywu powoduje gwałtowne pogorszenie jakości. W
> teleobiektywch płaszczyzna główna jest _przed_ przednią soczewką."
Autor - Czarek Dybowski.
Polecam ten post http://tinyurl.com/9yoz4 i generalnie cały wątek.
no to moja 400'tka byla zepsuta bo filtry mocowalo sie w szufladce z tylu.. bywa ;)Cytat:
Zamieszczone przez Krzychu
a tak swoja droga - jak myslicie.. po co stosuje sie gwint z przodu obiektywu? :roll: