-
witam
mam taka sprawe a mianowicie
posiadam lampe studyjna starszego typu "Elfo 300 Studio flash" i fotocele opisana w Chipie
problem polega na tym ze jak wszystko podepne przewodem lampe studyjna z przewodem to prze kilka blyskow dziala ok
po tych kilku blyskach przestaje dzialac, zauwazylem ze wlasnie ten optotriak wbudowany w fotoceli sie pali, spalilem w ten sposob 12 optotriakow kombinujac nad polaczeniami, Optotriak to wczesniej byl jako MOC 3021 , potem probowalem na MOC3051 i nadal sie pala
zaznaczam ze na wyjsciu synchro lampy jest napiecie ok 300 V czyli jest to wysokonapieciowa czyli jak piszecie powinno dzialac ok ale u mnie to dziwna sprawa jest. nie wiem czemu u mnie tak jest? aha w tej lampie nie ma zadnego tyrystora czy triaka wyzwalajacego moze cos w tym jest problem.
i mam pytanie czy ktos ma moze jakis uklad zmieniajacy napiecie wyzwalania synchro z 300V do ok 6V??
z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam
-
Nie tworze nowego watku, lecim dalej :)
Na podstawie opisu Kuchatka oraz linkow ponizej zrobilem sobie na stopce z 170V na 4.7V (nie robilem ukladu RC). No i niestety aparat nie odpala lampy :(. Lampa jest na 4 paluszki 1.5V, MOC3021 zasilam z baterii. Jeszcze nic nie wybuchlo ;). Moj 300D po wcisnieciu * ma na stopce 3.3V. No i mamy 3.3V z canona i 4.7V z lampy. Czy to moze byc przyczyna nie odpalenia lampy? moze zmniejszyc U na stopce (przez wiekszy R czy oddzielne zasilanie?)?
http://www.maciekk.pl/foto_lampa_blyskowa.html
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_85722.html
Pozdrawiam
-
Odpala Ci ta lampa "na agrafke" po przerobce? Tzn. jak zwierasz styki lampy...
Btw... 4.7V? Chyba upaliles tego MOC'a... On nominalnie ma 3V max.
A * to ty sobie mozesz wciskac z ex'em albo innym e-ttl'em a nie na manualnej...
-
Tak, odpala na agrafke. myslalem, ze moze na * pojdzie (po * pojawia sie 3.3V na stopce). Jak odpalic lampe manualna? Rozumiem, ze tryb M, i ustawic czas synchronizacji dla lampy zewn.?
EDIT: Juz dziala!! Podlaczylem zasilanie z baterii pastylki 1.5V, a nie z baterii. Teraz spadek U na stopce jest 880mV i teraz aparat bez problemu wyzwala lampe. MOC dal rade, nie spalil sie. Czyli jesli ze stopki lampy wychodzi np. 4.7V to 300D juz jej nie odpali, suma U musi byc jednak 6V.
-
Witam wszystkich.
To mój pierwszy post na tym forum, no ale od czegoś trzeba zacząć ;)
Łączenie lamp zostało opisane niezwykle szczegółowo (gratulacje dla autora). Ja mam propozycję połączenia lamp w sposób bezprzewodowy tymbardziej, że koszt finansowy jest naprawdę niewielki, a wybaga to jedynie troszkę czasu na wykonanie. Można te wszystkie lampy połączyć poprzez fotocele i wyzwalać jedną "główną" lampą wyzwalaną z aparatu. W Elektronice dla wszystkich 1/97 byl artykuł opisujacy dokładnie wykonanie takiego układu. Gdyby ktos nie znalazł to wysle na maila bo nie udało mi sie go załaczyc na forum.
Sa oczywiscie wady i zalety ale warto sie czyms takim pobawic.
Pozdrawiam. mavtm
-
Witam,
Mam ma mały problem...
Mam 300D i starą lampę, ktora na stopce ma około 90V (Topca 320BC).
Kupilem MOCa 3021, bo nie mieli 50tek, podlaczylem tak jak na rysunku i...
nic...
Bateryjka daje 1,47V, w obwodzie z mocem jest okolo 0,7V.
Po zwarciu przewodu od minusa baterii i od 2jki moca nie dzieje sie nic!
Czy ktos kto przygotowal juz taki uklad moglby pomoc?
Z gory dzieki,
Skyeye
-
Sprawdzales czy jest napiecie miedzy 6 a 4 nozka po zwarciu drucikow (od stopki)?
-
pomiedzy 6 i 4 jest około 0.001 V
Schemat jest bajecznie prosty, wiec chyba nie ma mowy, zebym cos zle podlaczyl. Lampa dokladnie ta sama co z tutorialu Chip'a, podlaczam bez rezystora, bo do jednej baterii AA.
Ma jakies znaczenie fakt, ze bateria ma nie 1,5V tylko 1,39-1,43V?
HEEELLLLPPPP!!!!!!!
-
Pomiedzy 6 i 4 nastepuje zwarcie. To nie bateryjka tylko wlacznik. Tam sie nie pojawia napiecie, chyba ze podepniesz lampe.
-
A ja mam pytanie takie:
Piszecie tu o MOC 3021 oraz 3051 - ja kupiłem sobie MOC 3022 (innych nie mieli w sklepie), praktycznie nie różni on się prawie niczym (specyfikacja jest tutaj:http://www.wekton.pl/arts/pl/a06/moc3020.html)
od 3021 czy 3051 no i jest czarny (a nie biały).
Moje pytanie brzmi - czy mogę go użyć do separacji czy nie??