co bez przesady? tyle mowia "pesymistyczne" tablice hiperfokalnych dla 10D. pesymistyczne, tzn. dla tych co z lupa ogladaja wydruki 60x40, albo podziwiaja pojedyncze piksele pelnych klatek.Cytat:
Zamieszczone przez SpydeRR
Wersja do druku
co bez przesady? tyle mowia "pesymistyczne" tablice hiperfokalnych dla 10D. pesymistyczne, tzn. dla tych co z lupa ogladaja wydruki 60x40, albo podziwiaja pojedyncze piksele pelnych klatek.Cytat:
Zamieszczone przez SpydeRR
No nie wiem ja tam przy f11 ostrzone jak mowisz glebie widze, ale moze to kwestia gustu ;)Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Wg DOF Mastera:
- Ostrzenie na 2 m, F/11. Ostrosc jest od 1,63 do 2,59.
- Ostrzenie na 5 m, F/11. Ostrosc jest od 3,18 do 11,7.
- Ostrzenie na 10 m, F/11. Ostrosc jest od 4,65 do inf.
Te dane mowie chyba wszystko.
BTW przy robieniu widoczkow, to czy ta ostatnia wartosc zawsze musi byc "nieskonczonoscia" ?? Mowie o przypadkach gdzie chcemy miec wszystko ostre...
kurcze, to jak Ty to liczysz?Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
i wklepuje tak jak leci (10D, 18mm, f/11, 2, meters)
jak byk wyswietla 0,86m - Infinity
oczywiscie nie musi. jesli nie ma odleglego planu to daleki punkt nie musi siegac nieskonczonosci.Cytat:
ale bez odleglego planu to d... nie widoczek ;-)
i kurcze jak robie moja Sigma fote przy 18mm, f/11 i ostrzeniu na 2m to jak w morde strzelil lapie ostre wszysciutko od tego 1m do nieskonczonosci... :/
Ja to dobrze liczylem (mam DOF Mastera na Palma), ale zalwazylem ze mam malutki blad ;) nie wiedziec dlaczego mialem ustawiony tzw. Circle of confusion zupelnie inaczej (0,080) i dlatego moje wyniki wyszly inaczej. Po poprawieniu tej wartosci wszystko sie zgadza z tym co napisales :)Cytat:
uch...tos z grubej rury przywalil ;-) ale jeszcze troche czasu minie, zanim DSLR-y beda mialy klatke 6x12 :-)Cytat:
Tak mialem ustawione, sam nie wiem dlaczego, coz, wazne ze juz sie wszystko wyjasnilo i jak wszystko pojdzie dobrze to bede sie mogl zaczac wprawiac w landscape :cool:Cytat:
powodzenia! pokaz jakies zdjecia z tego wprawiania!Cytat:
Musialem to sprawdzic praktycznie, bo jak wiadomo teoria z praktyka... ;)Cytat:
A jednak! Rzeczywiscie ostro do konca.. !
Akustyk, zwracam honor i sorry za moje niedowierzanie :D
Naprawde zdziwiony jestem, ze ta glebia taka duza... ;)