Mnie też interesuje porównanie AF tych dwóch obiektywów - jak się sprawuje tradycyjny silniczek w porównaniu do HSM lub USM z 70-200/4L? Jeśli to wiertarka jak w 17-50 to już T 70-200 odpada ;)
Mnie też interesuje porównanie AF tych dwóch obiektywów - jak się sprawuje tradycyjny silniczek w porównaniu do HSM lub USM z 70-200/4L? Jeśli to wiertarka jak w 17-50 to już T 70-200 odpada ;)
to wiartarka jak w 17-50, z tym ze mniej piskliwy ;]
ostatnio testuja wiecej obiektywow na dpreview, i juz jest test canona 2.8 is, i nikona 2.8 vr, niedlugo powinni zamiescic sigme i tamrona, tak cos mi sie obilo w tekscie.
mam Sigme 70-200mm HSM APO DG( nie jest to najnowsza wersja) i jestes z okolic poznania. ktos ma jakies pytania/prośby?
Ja mam - ale niestety z Bydgoszczy. Sam jestem ciekaw tego testu. Niestety tego Tamrona nikt ze znajomych jeszcze nie ma (choć sam nad nim się zastanawiałem) więc nawet samemu nie miałbym szans dostarczyć próbek do testu. Czekam więc niestety aż ktoś inny się pochwali. A może jest ktoś z Bydgoszczy co ma Tamrona i można by przeprowadzić teścik.
jest test tamrona na dpreview
tak pokrotce to co im wyszlo w tescie, to tamron lepszy od canona optycznie, ale mechanizm af w tamronie jest nieprecyzyjny, i to go dyskfalifikuje, a szkoda bo kawalek dobrej optyki..
http://www.dpreview.com/lensreviews/...0-200_2p8_c16/
jeszcze tylko trzeba poczekac na test sigmy.
Bawiłem się ostatnio tą sigmą, kilka fotek w sklepie, nic wielkiego. O ostrości nie będę pisał bo niestety ze względu na warunki ISO 3200 w 40D (aby poruszenia uniknąć + myślałem że C lepiej to zniesie).
Wykonanie, kawał szkła, zdawało się solidne.
Szybkość ostrzenia bardzo fajna, tu nie mam odniesienia do USM jednak AF pracował bardzo przyjemnie. Nie było sytuacji przelatywania przez punkt. Mam nadzieję że będą mieli tamrona (wątpliwa sprawa), wtedy napiszę coś więcej, jak wypadają w porównaniu....
Chyba że Cichemu uda się zrobić prawdziwe porównanie...
Jako użytkownik systemu SONY A700, do którego dopiero od niedawna jest możliwość podłączenia w/w obiektywów chciałbym zapytać bardziej doświadczonych użytkowników u których te obiektywy są dostępne dużo dłużej o to który warto wybrać?
Po przewertowaniu testów na dpreview.com i optyczne.pl moje wnioski są następujące:
Tamron:
+ ostry
+ małe aberracje
+ małe winietowanie
+ tańszy
- niepewny AF
- nie najlepsza o firmie
Sigma:
- mniej ostry (kicha przy 200mm)
- duże aberracje
- większe winietowanie
- wyższa cena
+ HSM
+ lepsza budowa
+ lepszy serwis
Osobiście skłaniałbym się ku Tamronowi, bo ostrość i aberracje są dla mnie najważniejsze.
Dziwi mnie też dość znaczna różnica w teście na dpreview.com Tamrona przy APS-C a pełnej klatce. Dlaczego jest tak duża i czy w moim systemie też może być taka?
Czy ktoś sprawdzał oba obiektywy na cropie canonowskim? Bardzo mnie interesuje czym odbiega, i jak bardzo, w jakosci obrazu od canon 2.8. Chodzi o kolorystyke, AF i ostrość na rogach.
Słyszałem, że ciężko jest znaleźć dobry egzemplarz sigmy, który ostrzy w punkt.