Weź sprzęt, wpadnij do jakiegokolwiek sklepu i poproś o sprawdzenie. Na pewno mają naładowaną i działającą baterię (i ładowarkę), więc spokojnie wykluczysz po kolei możliwe przyczyny. Podaj z jakiego miasta jesteś, to może koledzy z forum pomogą?
Wersja do druku
Weź sprzęt, wpadnij do jakiegokolwiek sklepu i poproś o sprawdzenie. Na pewno mają naładowaną i działającą baterię (i ładowarkę), więc spokojnie wykluczysz po kolei możliwe przyczyny. Podaj z jakiego miasta jesteś, to może koledzy z forum pomogą?
Wiadomo co się stało z aparatem?
Najlepiej jakbys sprawdzil prad ladowania ladowarki i same napiecie na baterii jakims woltomierzem, jak nie posiadasz idz do sklepu/zakladu elekt. Wyglada na rozwalona baterie - mozliwe, ze przez ladowarke, napiecie nie ma znaczenia czy 110 czy 230V, bo ladowarka ma stabilizator i przetwornice napiecia pewnie 80V tez by jej wystarczylo.... Moze to glupie ale zobacz czy na stykach w srodku puszki cos sie nie przylepilo/osiadlo i blokuje styki baterii..
Pozdr.
No chyba, że sandisk był podróbą i jak to już kilkukrotnie bywało spalił conieco w aparacie - skoro wysłałeś to chyba nieaktualne, ale jeśli została ci karta - sprawdź w czytniku zewnętrznym czy komputer ją widzi, zapisuje i odczytuje (jeśli nie to masz prawdopodobną przyczynę) - ktoś już przerabiał uszkodzenie 2 aparatów przez kartę
Niestety diagnoza i naprawa to na Żurawiej 3 tyg,
800 PLN koszt z wymianą płyty zasilającej, możliwe przyczyny :
1.wilgoć uszkodziła płytę, brak bezpiecznika.
2. przeładowanie baterii - w to nie wierzę aparat wysiadł na częściowo wyładowanej baterii, po zrobieniu 170 zdjęć, chyba nie można przeładować baterii
3. wada fabryczna.
Skłaniam się ku wilgoci, fotografowałem rano ptaki wodne i była duża rosa, kiedy wysiadł ale żeby aż tak był wrażliwy na wilgoć?
słabo w porównaniu z innymi aparatami które w pełnym deszczu umożliwiały mi fotografowanie.
przeładowanie baterii????
A mówili że 40D jest lepiej uszczelniony od 30D, ja mam problemik innego rodzaju przy zmiennych warunkach atmosferycznych, problem z AF raz łapie raz nie bez znaczenia jaki słoik, ale tylko jak są zmienne warunki - 40D to jednak tylko ładne pudełko nic więcej, najlepiej mi służy 20D, czekam na 5D Mark II - czas zbierać fundusze