Ale czy wtedy wada ta to nadal FF/BF ??;-)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Wersja do druku
Ale czy wtedy wada ta to nadal FF/BF ??;-)Cytat:
skoro nie ostrzy w punkt to co innego jak nie ff/bf?Cytat:
Zamieszczone przez asknet
błąd fotografujacego w manualnych obiektywach ...?? :-)Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
a jak bedziesz mial cos nie tak z matowka jak pisal Tomek? ...ustawisz ostrosc cacy a na zdjeciu okaze sie, ze ostrosc jest np. 3 cm przed celem ...czy to nie bedzie wtedy ewidentny ff?Cytat:
inaczej rzecz ujmując nie słusznie kojaże FF/BF jako wade AF (wynikajaca z body lub obiektywu) ...może on wynikać z róznych przyczyn i nadal nazywany bedzie FF/BF ??;-)
Dokladnie tak jak mowisz ;)Cytat:
no i wszystko jasne :-)Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
albo zlym ulozeniem matrycyCytat:
nie chcialbym wydawac kategorycznych osadow, bo nie wiem. ale jak mialem Sigme w serwisie, to robilem foty manualnymi szklami (1.8/50 i 4/20) ostrzac wlasnie hiperfokalnie. zdjecia sa zyleta. te skale moga niedoszacowywac glebie ostrosci DSLR-a (bo teoretycznie jest wieksza), ale to akurat gra na korzysc. przynajmniej w takim wypadku jak moj (landszafty)Cytat:
Zamieszczone przez chyrus
nie wiem. byc moze - z powodow podanych powyzej. grunt, ze jak sie uzywa zapobiegawczo, to daje gwarancje dostatecznej GO.Cytat:
podokrecaj/rozkrecaj srubki z tylu szkla. tak zeby dokladniej chodzila przeslona. moze pomoc.Cytat:
ma. wiekszosc tych szkiel nie jest dostatecznie "sztywna", a i przejsciowka dodaje "bezwladnosci". krecac pierscieniem przeslony mozna nawet przekrecic lekko szklo, tym samym zmieniajac punkt ostrosci. efekt nie jest jakis potezny, ale warto na to uwazac.Cytat:
zwroc tez uwage, ze przeslony w starych szklach nie zawsze chodza plynnie, i lubia sie same przymykac/domykac przy ruchu pierscieniem ostrzenia. a to tez ma wplyw na zdjecia,
takze wskazana jest uwaga i pilnowanie
ale przyznam szczerze, ze przywyklem. w piatek bylem w ZOO i na jakies 120 zrobionych fot moze 5 bylo z Canona 1.8/50 a reszta Pentacon 2.8/135. miod szkielko ;-)
Ja chcialbym dodac ze z mojej zabawy z makro M42 wynika ze na ostrzenie "na oko" moze miec znaczenie ustawienie dioptrii na wizjerze. Na zero wychodzily mi fotki z ostroscia dalej niz zamierzalem ustawic, dopiero na +2 dioptrie zaczalem lapac w punkt. Oczywiscie kazdy ma inne oczy i musi sobie dostroic do nich aparat. ;)