Jezeli na zdjeciach nie widac FF/BF to rob ten test az wynik bedzie w pelni zadowalajacy dla Ciebie :-) Ja tak zrobilem i spie spokojny, ze nie mam zadnego BF/FF czy inny Focus...;-)
Wersja do druku
Jezeli na zdjeciach nie widac FF/BF to rob ten test az wynik bedzie w pelni zadowalajacy dla Ciebie :-) Ja tak zrobilem i spie spokojny, ze nie mam zadnego BF/FF czy inny Focus...;-)
Tak, gonzo44 masz w pewnym sensie rację ale przy F1,8 dzisiaj dla żony robiłem zdjęciątka i przy ostrzeniu na oczy ostre wyszły tylko włosy :( - widać na zdjęciach - więc postanowiłem temat trochę podrążyć - mam nadzieję, że serwis skalibruje szkiełko - tylko pojawia się kolejny problem - nie uśmiecha mi się wysyłanie do stolicy body ze szkłem na tydzień np
Jak to wszysko czytam to odechciewa sie kupowania dslr'a. Co chwile ma ktos tu problem z BF/FF :cry: . Mam tylko nadzieje ze jak juz nadejdzie ten wielki moment i w koncu kupie 20D to BF/FF bedzie juz historia ;-) .
Pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez Termos
Ot propaganda.
Nie co chwile.
Problem jest taki - ze jak ktos ma problem to idzie w internet i szuka miejsca/porad ktore pomoga mu problem rozwiazac.
Jak ktos problemu nie ma to nie ma powodu robic cos takiego, po prostu robi zdjecia.
Dlatego o problemach FF/BF czytasz ciagle a o braku takich problemow - baaaardzo rzadko.
A body w Polsce jest rzedu kilkudziesieciu tysiecy co najmniej... jak sadzisz - czy te jeden/dwa posty na miesiac czy nawet tydzien - jaki odsetek sprawnych body stanowia?
Problem jest, a poniewaz tylko problem a nie jego brak jest zglaszany - dlatego moze sie wydawac ze dSLR to taka kicha... a to NIEPRAWDA - bo jest to tylko bledne wrazenie.
Mam tylko nadzieje ze w przyszlosci bede nalezal do tej zdecydowanie wiekszej grupy :-DCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Nigdy nie myslalem o dSLR ze to jakies badziewie, wrecz przeciwnie wedlug mnie jest to 'najlepsze co moglo nas spotkac' w dzisiejszych czasach ;)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Test wykonany przez ToMo w rzeczywiści był trochę (ale tylko trochę) żle wykonany (chodzi o te przekoszenia) co mogło odrobinę wpłynąć na wyniki, ale zjawisko innych wartości focusa po lewej i prawej stronie kadru u mnie jest dokładnie takie samo - Canon 20D z KITem. Wysłałem oczywiście aparat do serwisu i w liście napisałem że na teście zaobserwowałem po lewej stronie inne wartości przesunięcia focusu niż po prawej. Sprawdziłem jeszcze na innym obiektywie Canon 75-300 i tu już wszystko OK (czyli lewa i prawa strona tak samo) poza oczywiście samym punktem ostrości. Wiem, że te obiektywy nie są najwyższych lotów ale są firmowane przez Canona i z ich specyfikacji jak i specyfikacji aparatu wynika że powinny do siebie idealnie pasować.
Z moich testów wynika że mój egzemplarz najlepsze (czyli z właściwym focusem) foty robi na moim canonie 75-300 przy ogniskowej 140 mm. Wtedy przesunięcie focusa wynosi 0 mm czyli wszystko jest OK. Wartości poniżej 140 mm przesuwają focus za obiekt ostrzenia, natomiast powyżej przed. Jeśli ktoś chce to mogę mu wysłać pliki (są duże). Najgorsze wartości czyli przesunięcie o 30 mm za obiektem ostrzenia uzyskałem na kicie - ognisowa 18 ( 28 ) mm. Im bliżej 55 (85) mm tym focus zbiżał się do 6 mm.
Mam nadzieję że w serwisie wyeliminują tę wadę. Wysyłając aparat do serwisu zaznaczyłem, żeby podczas regulacji użyli wartości nominalnych, tak abym nie miał w przyszłości problemów gdy będę kupował inne obiektywy. Z tego co dziś wyczytałem na forum to chyba będzie im trudno gdyż taki nominał nie istnieje. No nic, czas pokaże jak uporają się z regulacją mojego egzemplarza.
A tak zupełnie na marginesie, to chciałbym zobaczyć testy bf/ff tych szczęśliwców u których wszystko jest jak należy - przynajmniej tak zapewniają - mam tu na myśli chociażby użytkownika o nicku Vitez. Proszę Was bardzo, opublikujcie swoje wyniki testów na bf/ff.
Ja nie robie zdjec testowych sensu stricte. Moge pokazac zdjecia linijki ale to jutro dopiero.
Przychylam się do tej prośby...... Ja juz naprawde nie wiem co jest do przyjęcia a co tylko moim przewrażliwieniem. Może faktycznie nie należy aż tak się przejmować. Mój problem polega jednak na tym że na dSRL'a przeszedłem wprost z analoga, na dodatek z tymi samymi szkłami, i... no własnie to co obserwuję niedługo mnie doprowadzi do szału :confused:Cytat:
Zamieszczone przez David
David jak tam po naprawie lepiej ? - dzięki
To tak jak w szpitalu...co za miejsce ...sami chorzy a zdrowych można policzyc na palcach jednej ręki :mrgreen: a w serwisie canona...same zepsute canony a żadnego dobrego nie mówiąc o innych markach :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez