U mnie też ostro
U mnie też ostro
U mnie ostrość od pełnej dziury, wraz z domykaniem przysłony rośnie głębia ostrości i rozdzielczość, ostrość do przysłony 8 rewelacyjna, dalej nie srawdzałem do nie było takiej potrzeby.
U mnie ostrość najlepiej wypada w okolicy F4-5.6. Powyzej F8 widac juz strate jakości, ale ja to szkło rzadko przymykam nawet do 2.8 ;)
Dziwne. Na f4.0 na pewno jest bardzo ostry, ale powyżej nie wiem. Nie robię fotek tym szkłem powyżej f4. Dla mnie ten obiektyw to przede wszystkim zakres od f1.8-f3.2.
U mnie brak problemów. Ostro jak trzeba :) Coś nie tak ze szkłem.
No ja tez nie robiłem powyżej f4, tak z ciekawości trzasnąłem kilka fotek i się zdziwiłem. Na szczęście już jest OK :) Co pomogło ? ... grucha, pędzelek i patyczki kosmetyczne - czyszczenie lustra i wszystkiego co się dało we wnętrzu aparatu. Wychodzi, że miałem nieco przybrudzony układ optyczny związany z AF. Po czyszczeniu testowałem do f8 i wielka ulga - ze wszystkimi szkłami trafiam częściej tam gdzie chcę. 85-tki podobnie jak większość kolegów również używam raczej bliżej pełnej dziury (innych szkieł zresztą też, ostatnio głównie wnętrza).