Lutek, ogranicz sie do canona. Te Sony to tylko przyklad dalem, ze mozna a co za tym idzie trzeba.Cytat:
Zamieszczone przez Lutek
Wersja do druku
Lutek, ogranicz sie do canona. Te Sony to tylko przyklad dalem, ze mozna a co za tym idzie trzeba.Cytat:
Zamieszczone przez Lutek
To by bylo troche bez sensu jakby mapowanie polegalo na zamalowaniu niebieskich czy czerwonych hotpikseli czarnymi. Rozumiem ze na zdjeciach dekielka by ich nie bylo widac, ale z drugiej strony tak samo niebieskich hotow nie widac na zdjeciach nieba. ;)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Prawdziwe mapowanie powinno polegac na tym, ze w miejscu bad/hot pixeli wstawiane sa w pliku wynikowym po prostu piksele z sasiedztwa. Przy matrycy kilka mln pikseli fakt powtorzenia sie dwoch obok siebie jest nie do zauwazenia.
Dobra, ale o dekielkach i mapowaniu to sa inne watki. Ja tu urzadzam krucjate w obronie naszych interesow i prosze bez OT :roll: :lol: :roll:Cytat:
Zamieszczone przez pazurek
Prosba do Hazana - czy mozesz podac dane dotyczace ilosci uzytkownikow naszego forum? Tzn. ilosc zarejestrowanych i liczbe dobowa czytajacych. Do mojej wojenki mi to potrzebne aby C.pl wiedzialo jakiej populacji temat bedzie znany. :roll: :roll: :roll:
Liczbe uzytkownikow to poznasz latwo klikajac http://canon-board.info/memberlist.php.
Liczbe uzytkownikow to juz znam bo jest dokladnie podana na dole strony glownej. Jakies inne dane marketingowo istotne by sie jednak przydaly.
Mnie sie to kupy nie trzyma ta twoja wojna... Poczytaj o krzemie...
Fabryke na 100% opuszczaja body z mapowanymi matrycami. Taka jest ta technologia... To jest latwe do zrobienia automatycznie... Dlatego tez Canon robi CMOS'y a nie CCD... Bo wady CCD wylaza czesciej w postaci padow calej linii pixeli...W CMOS'ach padaja pojedynczo... No... Czasami grupowo, ale nie przez cala matryce... CMOS tez jest dlatego tanszy przy wiekszych matrycach... Wiekszy odzysk jest takich z ktorych delikatne mapowanie robi cos co dziala poprawnie.
Co innego FF/BF... Tutaj to ewidentne wady ktore mozna wyeliminowac w fabryce i ktore serwis powinni wkoncu nauczyc naprawiac... Zwlaszcza ze ta srobka nie jest tam na ozdobe...
Ale za matryce bez wad to ja nie zaplace bo po pierwsze chyba takich prawie nie ma w obecnej technologii, po drugie jesli nawet beda, to za chore pieniadze, a po trzecie dyfuzja Cie i tak zabije... Predzej czy pozniej Ci ona padnie bo destrukcyjne zmiany w krzemie zachodza co prawda powoli, ale jednak nieodwracalnie.
Mapowanie pixeli to jest standard czy sie to komus podoba czy nie... Pady tez... Jak chcesz matryce bez wad to najpierw sam sobie wymysl takie w ktorych te wady nie beda sie pojawiac...
Dzisiaj Ci wsadza nowke a jutro bedziesz mial 50 padnietych...
Moze odrazu zaczniemy krucjate przeciwko producentom opon, no bo sie przeciez scieraja... Przeciwko producentom mleka, no bo sie psuje za szybko... Przeciwko producentom samochodow, bo silniki sie zuzywaja... Przeciwko producentom dlugopisow, bo sie wypisuja...
Wszystko maja Ci wymieniac na nowke? Bez konca? A kto za to zaplaci? Kto zaplaci za tych ktorzy to naprawiaja i wytwarzaja?
Ja tam sie na krzemie nie znam :roll: Ma sens to co mowisz, ale niech w serwisie ktos w sposob uczciwy mi to wytlumaczy. Tak chocby jak zrobiles to Ty. Z drugiej jednak strony ja dostaje w opisie produktu info, ze jest tam iles tych pixeli (fakt, ze pisza "okolo"), no to chociazby po miesiacu chcialbym miec to jeszcze sprawne. Dzis zrobilem w robocie test naszego G3, ktory mamy trzeci rok. Pracuje naokraglo i to w ekstremalnych warunkach. Wynik ZERO trefnych pixeli. Czyli jak to jest? Mozna zrobic dobra matryce? ;-)
krecio bij się o swoje :) Chociaz w kwestii matryc IMHO Kuchatek ma rację, to jeśli Twoje problemy z BF potraktowali "standardowo", to należy im się trochę łomotu, choćby dla zasady.
Niestety nie sądzę żeby to coś zmieniło w ogólności. "Trudnego" klienta się dla świętego spokoju obsłuży porządnie, a potem... znowu będzie wszystko po staremu.
sa jasne zasady dla monitorow LCD (ISO 13406-2) http://www.servodata.com.pl/faq/step/lcd.htm
moze sa rowniez dla CCD/CMOS ale niestety nie znalazlem. Moze te 11 hotów miesci sie w jakism przedziale.