4 i 5 świetna kompozycja kolorki bardziej na 5
6 tez bardzo mi sie podoba-takie minimalistyczne
krowy mnie nie ruszają:)
Wersja do druku
4 i 5 świetna kompozycja kolorki bardziej na 5
6 tez bardzo mi sie podoba-takie minimalistyczne
krowy mnie nie ruszają:)
Dla mnie 1 świetna ale 6 rewelacyjna! Inne również ok.
e no... sa ruiny, czyli pozostalosci po wiatrakach. albo takie po prostu jak tutaj, tylko do polowy sciete (i bez smigiel). tak ze wiatraka to za nic to nie przypomina :)
widze że koledzy już prawię cała tubkę wazeliny wycisnęli ...
to ja coś od siebie dla równowagi :
nie podoba mi się księżyc na wszystkich zdjęciach - za mały i tylko rozprasza,
nie wystawiałbym dwóch tak podobnych do siebie jak 4 i 5 - ja jestem za 5 (wystemplował bym tylko księżyc)
3 dp mie wogóle nie przemawia - bałagan w kadrze
1 ma mz zwichrowaną kompozycję - wszystko psuje woda po prawej...
DUŻY plus za sposób uwiecznienia wiatraków, podoba mi się mgła choć mz za mało jest kontrastu i przestrzeni (3D), wszystko wygląda jakoś tak płasko, popracowałbym burn/dodge by uplastycznić fotki - dodać im trochę trzeciego wymiaru ...
pozdrawiam
Jedyneczka w pionowym kadrze bez Księżyca i latarni... byłoby super :-)
A ja polubiłem głównie nr.4 i 8. Dłógo czekałeś na ustawienie krów w "szeregu" ? :) Bo ze słupami w tle ciekawie się komponują. Ten księżyc odwraca uwagę. Za mały.
Pozdrawiam
ksiezyc jest tylko na jednym zdjeciu (1). a rozmiar... no coz, takiej wielkosci jest ksiezyc. wywalenie go ze zdjecia 1 rozwala cala kompozycje.
zdjecie 5 bez slonca mogloby funkcjonowac, bo o nie jest faktycznie zbyt duzo w kompozycji. chociaz akurat tonacja zdjecia jest ciepla i to slonce ma jakas racje bytu.
jest to jakas mysl. bylo jak zrobic tam zdjecie bez wody, wiec przy jakiejs okazji sprobuje w ten sposob
no to proponuje robic to na wlasnych zdjeciach. ja na prawde wiem jak sie poslugiwac szopka i wiem co nia mozna zrobic. te zdjecia wygladaja tak jak wygladaja, bo taki byl zamysl autora.
po to sie jedzie na swit po deszczu, zeby robic zdjecia we mgle, a we mgle nie ma mocnego kontrastu. jakbym chcial kontrastowe to bym sobie pojechal 2 godziny pozniej, jak juz by slonce mocniej doswiecalo
uwagi o manipulacjach w zdjeciach przyrodniczych taktownie przemilcze, choc przy kolejnej prowokacji nie bede sobie zalowal uwag o roznicach miedzy fotografia przyrodnicza a robieniem kolorowych obrazkow. to drugie mnie kompletnie nie interesuje
tak?
nie mowie nie, ale to takie zwykle zdjecie jest. mam takich dziesiatki po pol roku mieszkania tutaj :) chyba wole cos bardziej nakombinowanego
na krowy czekalem "az weszly". moze minute, moze dwie. w zasadzie to ze szly dalo pomysl na zdjecie.Cytat:
Zamieszczone przez BuRton
oczywiscie, ze to jest manipulacja. i o tym, ze wielu szanujacych sie fotografow w tej dzialce to robi tez wiem. ale ja nie. mam taka zasade, ze nie tykam zdjecia ponad to co w ACR i ewentualne odplamkowanie. zupelnie dobrze mi sie z tym zyje.
a tak ogolnie, takie manipulacje przez wiele lat nie mialy prawa bytu w fotografii krajobrazowej. jak sie robilo zdjecia na slajdach to zdjeciem koncowym byla naswietlona chemia i tam sie nie dalo robic sztuczek. i trzeba bylo umiec poslugiwac sie glowa i starannie naswietlac, bo inaczej nie bylo co z rzutnika puscic.
sztuka starannego naswietlania i przygotowania zdjecia na etapie ekspozycji dzisiaj ginie w natloku ludzi przeswiadczonych, ze cokolwiek sie sp... to zawse da sie wyszopowac. sek w tym, ze nie zawsze.
ja wiem, ze z mojego niewielkiego malokontrastowego wiatraka da sie w szopce zrobic 14-pietrowy hi-definition stojacy przy plazy w Dubaju. tylko, ze mnie to nie kreci :) mnie sie podoba jak to wyglada w rzeczywistosci i dobrze mi z tym, ze moje zdjecia sa malokontrastowe :) kontrast to cecha zdjecia, nie miara jego jakosci ;)
pozdr