Bo światłomierz potrafi się bardzo mylić. Polecam ten wątek http://canon-board.info/showthread.php?t=25632. Szczególnie fragment o pomiarze na wewnętrzną stronę dłoni.
Wersja do druku
Bo światłomierz potrafi się bardzo mylić. Polecam ten wątek http://canon-board.info/showthread.php?t=25632. Szczególnie fragment o pomiarze na wewnętrzną stronę dłoni.
ale co innego korygować nastawy światłomierza a co innego uczyć się ile jaki przedmiot odbija światła, jakie natężenie światła daje jaka pogoda :)
i taki OT:
dziwię się (ktoś już zdziwienie wyartykułował) jak bardzo avatar pytającego wpływa na odpowiedzi niektórych forumowiczów.
po pierwsze nie mieszaj sobie głowy tymi EV w tej tabelce, zaraz napiszę dlaczego.
Po drugie napisz sobie w jednym rzędzie główne wartości przysłony, których zmiana powoduje zmianę naświetlenia o jeden stopień (właśnie ten EV)
1 - 1,4 - 2 - 2,8 - 4 - 5,6 - 8 - 11 - 16 - 22 - 32 - 64
Jak zauważysz nie ma tu wartości wszystkich znanych z aparatu, ponieważ są to zmiany o 1 EV ale aparaty mają ustawienia o pół lub jednątrzecią EV.
Więc pomiędzy przysłoną 2 a 4 znajdziesz wartość 2,2 oraz 2,5 itd.
Niemniej zapamiętaj sobie że zmiana o jedną wartość GŁÓWNĄ przysłony to zmiana o 1 stopień naświetlania czyli dwa razy mniej lub więcej swiatła.
Podobnie rzecz ma się z czasem, przy czym tu jest łatwiej.
Zmiana o 1 EV czasu wygląda następująco.
1 s - 1/2 - 1/4 - 1/8 - 1/16 - 1/30 - 1/60 - 1/125 - 1/250 - 1/500 - 1/1000 itd
Tu również są czasy pośrednie więc w aparacie zauważysz że pomiędzy 1/125 a 1/250 są 1/180 oraz 1/200 czy jakoś tak, z głowy piszę.
Niemniej zasada jest taka jak w przysłonie. Zmiana o jedną GLÓWNĄ podziałkę czasu to dwa razy więcej lub mniej światła czyli zmiana o 1 EV
No nie odkryję ameryki jeśli powiem że z czułością skala wygląda następująco
25 ISO - 50 - 100 - 200 - 400 - 800 - 1600 - 3200 - 6400
I tu są również możliwe wartości pośrednie, np 1000 ISO to 1/3 EV więcej niż 800 ISO
Najlepsze jest teraz
Jesli chcesz poprawnie naświetlić kadr to nieważne jaką zastosujesz kombinację czasu, przysłony i czułości byle by pamiętać że jeśli zmniejszasz przysłonę o 1 EV np z 5,6 na 8 to zwiększ czas np z 1/60 na 1/30 przy tym samym ISO
Dlatego tym samym dla światła jest
5,6 1/250 ISO400 jak i
8 1/60 ISO200 jak zauważyłaś na przysłonie mam -1EV na czasie +2 EV więc na czułości musiałem dać -1EV i mam dokładnie tyle samo światła.
Prościej się nie da
Pozdrawiam
Omatko!
Mam nadzieję, że mój Kanonik sam to wszystko wie, bo ja wiem tylko, że takie rzeczy są na świecie, o których mówicie... Jak jest za jasno to namierzam to jasne AlFredem, naciskam guziczek i więcej się problemem nie zajmuję...
Paenka - zaimponowałaś mi!
np. ze wskazań zewnętrznego światłomierza, który może wyświetlać wartość w jednostkach EV:)
A czemu to służy...
Przykładowo dwóch fotografów rozmawiając o warunkach oświetleniowych nie musi posługiwać się wartościami czułości/przysłony/czasu. Mówią np. o 15EV w danej scenie, a każdy z nich wie, na podstawie takiej tabelki, jak ustawić aparat żeby było dobrze (w zależności od preferencji jeden ustawi f2,8 i 1/4000, a drugi f8 i 1/500 - w obu przypadkach wartość EV = 15).
Bardzo polecam poczytać to:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632