Przyłączam się do tej wypowiedzi.
Cyfrografia nie jest warta swojej ceny tym bardziej że Pan który prowadzi te kursy niczego nie uczy a co najważniejsze nie umie uczyć.Na odpowiedzi na zadania można czekać wieczność.
Wersja do druku
Najbardziej wartościowe kursy z programów do obróbki i projektowania to dla mnie lynda.com (ale wszystko po angielsku). Nie są najtańsi, ale kursy pierwsza klasa (oprócz Photoshopa, wypróbowałam do tej pory InDesigna i Corela). Fajnie, że nie masz kursów typu "Photoshop w pigułce" tylko wybierasz zakres, który cię interesuje i jest on przedstawiony bardzo dokładnie.
Po co płacić za filmiki skoro na youtubie jest ich zatrzęsienie i to bardzo wartościowych:) Kluczem jest szukanie po angielsku/ niemiecku np. :)
Owszem, można różnie do tego podchodzić - dla początkujących polecam płatne, ale przystępne i IMHO wartościowe - np. Psboy lub eduweb. I to tylko dlatego, że sam z nich korzystałem.
Niby darmowych tutoriali w sieci jest mnóstwo. Ja też próbowałam się uczyć na "żywca" - robić coś w programie i wyszukiwać tutoriale jak napotkałam na jakiś problem. Ale lynda.com przekonała mnie do siebie nie tylko świetnymi kursami, ale też tym, że wydaje certyfikaty ukończenia kursów. A to może być czasami całkiem przydatne.
to i ja dorzuce tutki za które nie trzeba płacić:
fotoblogia - YouTube