A, jeszcze jedna uwaga. Zarówno 450D i 40D to aparat z matrycą APS-C (crop 1,6) czyli obiektyw 24-70 mm będzie mieć efektywnie zakres ogniskowych 38,4-112 mm. Może ci brakować trochę szerokiego kąta.
Wersja do druku
A, jeszcze jedna uwaga. Zarówno 450D i 40D to aparat z matrycą APS-C (crop 1,6) czyli obiektyw 24-70 mm będzie mieć efektywnie zakres ogniskowych 38,4-112 mm. Może ci brakować trochę szerokiego kąta.
Dziekuje za info. A jakis tani obiektyw do polecenia na poczatek. Dopiero zaczynam sie bawiz fotografia cyfrowa :)
A jakis tani obiektyw do polecenia na poczatek. Dopiero zaczynam sie bawiz fotografia cyfrowa :)[/QUOTE].
Tani dobry to tylko jeden canon 50mm f 1,8 za 300 zł,ale to stałka.
Stała mnie nie interesuje :-) nawyzej uzbieram kaske i kupie jakis porzadny obiektyw
Wiesz porządne obiektywy zaczynają się od 2 tys wyżej, a to jest naprawdę super obiektyw, by nauczyć się robić dobre foty, nauczy Cię przynajmniej poruszać z aparatem a nie bezmyślnie kręcić zomem. To najlepszy obiektyw chyba ceny do jakości.
No bez przesady poniżej 2 tys można mieć 50/1.4 czy 85/1.8 które są bardzo dobrymi szkłami. A znalazło by się jeszcze parę dobrych stałek. Fakt nie są jakoś super wykonane ale ale są b. dobre
zgadzam się np canon 100 mm macro f 2,8 zgadzam się, ale jak ktoś ma wziąść canona z kitem lepiej zamienić go na 50 mm f 1,8 będzie na pewno bardziej zadowolony. Jeszcze mała dygresja ze sprzętem do fotografowania to jak z samochodem ten z malucha będzie go chwalił póki nie wsiądzie do czegoś lepszego ale jak ktoś jeździ mercedesem nigdy nie wsiądzie do malucha bo w tym przypadku dba o swoje zdrowie, a w fotografii dba już o swoje zdjęcia i swoją markę :-D
Dziekuje za pomoc :-)
A może lepiej i taniej na początek kita 18 55 na allegro za 200 na pewno trafisz i na nim się uczyć nowego aparatu nie wiemy jak długo juz robisz zdjęcia i jak dobrze będziesz kręcil tymi wszystkimi kółkami od ustawień.
Ja na pczątku tez myślałem że jak kupie lepsze szkło to będą mi same zdjęcia wychodziły hehe, kupiłem zakres 28-75 i doszedłemdo wniosku że za wąsko.
Potem kupiłem kita i już jest trochę szerzej popstrykałem trochę i zaczynam się orientować czego mi trzeba. chodzi o to aby dojść do tego jak najtańszym kosztem.