:D :D :D
HN70!
To najlepsza i najsympatyczniej wyrażona rada, jaką ostatnio
przeczytałam na forum!!
PS:
HN - wymyśl sobie przynajmniej jakiś podpis bardziej "ludzki",
bo jak tu się zwracać do inicjału z liczbą??
To się nawet nie deklinuje!
Wersja do druku
Ewa a ja mam nadzieję, że z niej skorzystasz, i na pewno będziesz zadowolona.
O, piekny temat, wlasnie tez jest w trakcie decyzji o obiektywie makro. Ogladam Tokiny Tamrony Sigmy i Canony. Chodzi mi generalnie o ok. 100mm, nie sa az tak drogie a chyba wystarczajaco dobre do makro. Skala 1:1.
Mam Canona 400D. Czyli z mala matryca, czy w takim wypadku nadal obowiazuje skala 1:1? Chyba nie.... jak to jest?
I czy bez problemu taki obiektyw nastawia ostrosc na dal?
I jak z tym AF w canonowym obiektywie, bo czytalam ze zamienniki maja problem z AF i glosno chodzi... Tutaj jest USM czyli cicho chodzi?
Czy ktos moglby wstawic fotke tym obiektywem podpieta do lustrzanki z mala matryca (typu 350D, 400D itd.) i zrobic zdjecie, aby ukazac najwieksze makro jakie sie da zrobic tym obiektywem? :D
Troche duzo prosb ale moze cos sie z tego ud Wam odpowiedziec ;)
Pozdrawiam,
Karolina
PS. Ten obiektyw Canona 100mm 2.8 ma przelacznik AF/MF czyli nie mozna "dostawic" ostrosci tak "od reki"? Bo czytalam ze niektore obiektywy maja taka mozliwosc.
Oglnie b.mówiąc to szkła ze skala odwzorowania macro to dobre jakościowo szkła.Za zakres odwzorowań "macro " [a nie np."micro " ]Uwaza sie obiektywy o odwzorowaniu od 1:1 do 1:5. Ja staram sie kupowac szkla Canona.[przy zmianie body zdarzały mi sie kłopoty z kompatybilnoscia np.]
Mam wrazenie ze mylisz skale odwzorowania z ogniskową.1:1 to skala odwzorowania.USM to najcichszy i co ważniejsze "najdokładniejszy"naped u canona.Przełącznik AF/MF to rozwijając Autofocus i Manual Focus.Po naszemu ustawianie ostrosci [odległosci ]przez silnik sterowany czujnikiem[Auto] lub ustawienie siła miesni dłoni i nadgarstka przez obracanie pierścieniem.Wiele obiektywów pozwala na manualne ustawienia z przełacznikiem w pozycji auto.Okresla to instrukcja.W przeciwnym wypadku gdy krecimy pierscieniem odległosci ,a przełacznik jest na AF,popsujemy obiektyw.Największe macro Tym obiektywem :oops: :?: Tym razem mnie załatwiłaś.Nieeeeee....Niech ktos inny Ci na to pytanie odpisze :mrgreen:
Nie jestem mistrzem w macro, ale tak,czasem robie.Jest to mocno techniczny dział fotografii.Czym innym owady w naturze,czym innym srebrna bizuteria np.Na ogół wymaga wiedzy o obiektach fotografowanych i sprzecie.Sam obiektyw tu nie starczy.Pozdrawiam :-)
różnice w obrazowaniu - baaardzo stare porównanie kilku obiektywów
Maksymalne macro zależy od wielu czynników pierwsze czy zakładasz pierścienie przed obiektyw od razu uzyskujesz dużo większe macro możesz podpiąć odwrotnie mocowany np 50 od zenita uzyskasz jeszcze większe zbliżenia możliwości jest naprawdę sporo, jest jeszcze mieszek i inne rzeczy do powiększeń jeżeli chcesz fotki z macro zagadaj na gg mam tylko owady niestety dopiero się uczę i nie będę tu wystawiał się na krytykę fachowców.
Moje gg 1315160 pokaże ci bez pierścieni z pierścieniami i oczywiście z dołożeniem obiektywu 50 odwrotnie mocowanej.
Ps. canon 100 mm f 2,8
no to ja też trochę dodam od siebie.
Jeżeli do macro to wg mnie najlepiej mieć i 50 i 100 :) a teraz dlaczego
czasem 100 jest trochę za wąska i przede wszystkim ma mniejszą głębię ostrości (w porównaniu z 50 tką z racji dłuższej ogniskowej) ale z drugiej strony 100 łatwiej dobrać się do wszelkiego rodzaju ruszających się robaczków itd - bo z dalszej odległości.
Ja do macro używam 2 szkieł - zacząłem jeszcze na minolcie od wołny 50 mc f 2.8 macro zanabytą za 250 pln. Na allegro czasem się pojawiają w tej cenie.
Można dorwać też tańszego industara 61L. To że są to obiektywy manualne w przypadku macro i tak nie ma za bardzo znaczenia, bo często AF po prostu się gubi i tak trzeba przestawiać na MF - no przewaga 100 Canona jest taka że ostrzysz na pełnej dziurze a puszka sama Ci przymknie do wybranej. Z M42 niestety tak nie ma - ale mi osobiście to nic nie przeszkadza.
Prawda jest taka że szkła Macro są nie tylko do macro. Są świetnymi szkłami które wykazują wysoką rozdzielczość
100 Canona jest warta swej ceny
przykład foty prosto z puszki 20d bez wyostrzania np.
http://acstudio.info/zdjecia/IMG_7453.JPG
z Kolei Tu masz fotkę z wcześniej wspomnianej 50 tki z mieszkiem
http://www.digart.pl/praca/1613866/Pecherzyki.html
i 50 bez mieszka
http://www.digart.pl/zoom/1597539/O_..._w_trawie.html
co do jakości Tamrona 90 to nie wiem bo nie używałem ale widziałem z tego foty i na prawdę nie odbiegały
Prawda jest taka że z tej klasy szkieł (canon 100, sigma 105 (bodajże) i tamron 90) to wszystkie są godne uwagi. Jeżeli nie masz pieniędzy na legendarną 100 Canona też możesz powalczyć tymi tańszymi - ewentualnie ściągnij sobie z USA 100 to będzie taniej :P)
No nie wiem czy myle czy nie, ale czy skala odwzorowania, dla obiektywu canon 100mm, ktora wynosi 1:1, po podpieciu do malej matrycy canona 400d sie zmienia czy nie? Bo przyznam ze do konca nie kumam, musze to poczytac, ale na razie prosze o szybka odpowiedz od znawcy ;)
Czyli ten canon 100mm 2.8 macro nie ma takiej opcji. Zdaje sie ze ta informacja jest w nazwie obiektywu, tylko ja akurat zapomnialam tego skrotu.
Ja zamierzam focic nature: kwiatki roslinki owady itp. Chce robic bardziej artystyczne te fotki, nie dokumentalne wiec wazny jest rowniez bokeh, glebia ostr. itp. Pozdrawiam!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzieki serdeczne za linka. Wychodzi na to ze Tamron jest najlepszy optycznie. ale Canon jest lepszy mechanicznie ;)
@Inferno 100tka ma FTM'a czyli zawsze możesz sobie przeostrzyć ale to czesto jest cholernie wkurzające w macro ze przeostrzysz a na chwile zwolnisz spust i ostrzysz od nowa :P dlatego częściej się używa MF
no i wg mnie skala odwzorowania sie zmienia bo przecież masz większą ogniskową - co przy kropie i przy macro jest przydatne (ale nie zawsze :P)