A to nie jest tak, że nie czyścimy matrycy/sensora, tylko filtr (czyli szkło) przed matrycą i samej matrycy/sensora to za bardzo uszkodzić się nie da?Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
Wersja do druku
A to nie jest tak, że nie czyścimy matrycy/sensora, tylko filtr (czyli szkło) przed matrycą i samej matrycy/sensora to za bardzo uszkodzić się nie da?Cytat:
Heh, tez zabiore glos, w koncu to ja zaczalem watek o obalaniu mitow ;-)
No wlasnie, ja kupilem w minilabservice plyn Eclipse i musze powiedziec ze nie jest on idealny. Nie wiem jak Hama ale Eclipse odparowujac pozostawia plamy... Niedawno mialem okazje czyscic przystawke PhaseOne H25 i chyba do niej wlasnie dodawany jest zestaw firmy Resolution (www.resolution.com.sg). Sa w nim dwie butelki (jedna z plynem do gruntownego czyszczenia, zawierajacym mydlo i druga z jakims alkohulem do delikatnego przecierania) oraz cos w stylu PecPad'ów i plastikowego "Swaba". Czyscilem tym drugim plynem i efekt genialny: plyn odparowuje idealnie, super usuwajac wszystkie zabrudzenia, nawet takie ktore mocno "przywarly" do powierzchni filtra i co najwazniejsze: w 100% sie ulatnia, widzialem na wlasne oczy, a bylo co ogladac bo powierzchnia matrycy w H25 jest kilkukrotnie wieksza od canonowskich. Resolution jest raczej b. trudno dostepny ale moze znacie cos lepszego od Eclipse'a?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Tak to wlasnie wyglada w canonowskich DSLR'ach.Cytat:
Zamieszczone przez tomi
no zgadza się, tylko co z tego jeśli porysujesz filtr IR (czyli płytke nad matrycą) a nie samą matrycę? Efekt ten sam, i trzba naprawiać, a tego nie chcemy ;)Cytat:
Zamieszczone przez tomi
PS> jak na razie "obalanie mitów" idzie nieźle, chociaż potencjał do pogorszenia statystyk jest spory..
Co z tego? Ano 2000 PLN z tego bo filtr kosztuje 500 a matryca 2500 PLN :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
O tym wlasnie byl pierwotny watek o obalaniu mitow.
Jeśli za dobrą radę uznajesz fakt, że zamiast niesprawnego aparatu i potrzebnych 2000PLN na matrycę ktoś będzie miał niesprawny aparat i wydatek 500PLN na wymianę filtra to ja ci bardzo dziękuję za takie dobre rady :-?
Co do wątku, to ten założyłem ja :mrgreen: i wiem o czym on jest - o tym, że nie trzeba wymieniać nieczego ani wydawać choćby 1PLN, bo to bardzo prosta operacja, powtarzana przez wielu forumowiczów regularnie. I taki jest "głos ludu" 8)
Coz... ten plyn skierowany jest do nieco innego grona odbiorcow i do czyszczenia matryc za nieco inna cene. Producent takich matryc i tego plynu po prostu nie moze sobie pozwolic na utrate renomy, klienta, czyli musi miec w 100% najlepsze produkty...Cytat:
Zamieszczone przez king_nothing
Cos lepszego od Eclipse? Eclipse nie uzywalem, matryce czyscilem ledwie raz i na plyn Hamy nie narzekam - ze szkiel i filtrow tez bardzo ladnie odparowuje.
Nie jest istotne "ile kosztuje filtr" tylko ile kosztuje naprawa/wymiana. Nie wiem czy serwis jest w stanie wymienić sam filtr, nie wiem czy jest on przyklejany do matrycy (zapewne tak) i nie mam ochoty sprawdzac ile to kosztuje. Zwłaszcza po potraktowaniu wnętrza aparatu silnie zmrożonym powietrzem.Cytat:
Zamieszczone przez king_nothing
Drobne smugi po czyszczeniu eclipsem też widziałem ze dwa razy ale
1. dość szybko znikneły,
2. najwyraźniej nie mają wpływu na zdjęcie.
Tak poza tym to Canon, zdaje się, wogólne nie zaleca dotykania matrycy (czyli filtra IR) czymkolwiek.
Janusz
Vitez, mowisz o plynie do czyszczenia filtrow HMC czy o zestawie czyszczacym "Optik" ?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Zestaw czyszczacy HTMC
Zestaw czyszczacy "Optik"
Skoro jestesmy przy temacie czyszczenia, co polecacie wlasnie do czyszczenia filtrow wielopowlokowych? Ktos ma doswiadczenie z tym plynem Hamy HTMC? Za oceanem najpopularniejsza jest Formula MC......
Jeszcze najnowsze info z minilabservice.pl - do plynu Eclipse nie sa juz dodawane PecPady :( - ponoc producent sie zorientowal ze zamiast kupowac swaby, klienci wykorzystywali PecPady do produkcji swoich wlasnych swabow przykladowo ze starego olowka :)
O tym HTMCCytat:
Zamieszczone przez timmy
No jasne, w końcu body to nie jest aż taki duży wydatek w porównaniu do szkieł. Jedno dobre ale naprawdę dobre szkło to większy wydatek niż body. Cos o tym wiem.Cytat: