Czy gdy lampa piszczy też popadasz w psychozę?
W zasadzie każdy zasilacz impulsowy piszczy tylko niektóre robią to w ultradźwiękach i tego nie słychać. W sumie tak powinny być robione ale gdy piszczy nie oznacza to nic złego.
Wersja do druku
Czy gdy lampa piszczy też popadasz w psychozę?
W zasadzie każdy zasilacz impulsowy piszczy tylko niektóre robią to w ultradźwiękach i tego nie słychać. W sumie tak powinny być robione ale gdy piszczy nie oznacza to nic złego.
Piast9 - co do lapmy ok, ale masz jakies sensowne wyjasnienie na fakt ze oryginal nie piszczy a delta tak? To mnie wlasnie niepokoi? Twoje slowa sa bardzo optymistyczne ale jednak mnie to meczy...
no przecież ci właśnie napisał
Klubaman - acha, w sensie ze oryginal generuje z tym ze nieslyszalne tak? No ale intryguje mnie czy jest tam (w gripie) jakis uklad czy to po prostu w samym body akcja sie dzieje? No a co za tym idzie jak to wplywa na prace samej matrycy?
Jeśli to piszczy grip nie przejmowałbym się tym. Spróbuj ponasłuchiwać. :)
Jeśli to body piszczy pod wpływem gripa (co moim zdaniem mało prawdopodobne) to może coś tam mieć wpływ. Ale nie musi. Nie wnikając w szczegóły: piszczenie może być cechą danego rozwiązania zasilacza impulsowego albo może świadczyć o niestabilnej pracy zasilacza zaprojektowanego tak, że sam z siebie nie piszczy.
Swoją drogą nie rozumiem kupowania zamienników gripa skoro wiadomo nie od dziś, że bywają z nimi liczne problemy, pozorne lub nie.
Piast9 - no wlasnie piszczy body po zapieciu gripa i to wlasnie martwi. A co do zamiennika to wdla mnie duza roznice robi cena- 300 i 800... Moze jeszcze jakies pomysly?
Jeśli nie widzisz wpływu na zdjęcia, zwłaszcza wysokie ISO, jakiś banding czy inna cholera, która wynika z niestabilności zasilania, to się nie przejmuj.
Ta różnica w cenie to mniej jak 10% ceny body. Nadal tego nie rozumiem.
moze powiem tak - jestem na minusie o wartosc body 5D :) wiec to dla mnie teraz duuuuzo... No wlasnie zrobilem pare testow przy 3200 z gripem i bez no i raczej roznicy nie widze a tak na marginesie to nie wiem od czego zalezy, jak kontrolowac i jak unikac i kiedy sie wzmacnia efekt bandingu...
Bardzo dziekuje Ci/Wam za pomoc.
Pozdrawiam,
ZTCW banding widoczny jest gdy aparat coś robi w trakcie zrzucania zdjęcia z matrycy. Jednym z takich momentów jest walenie serią z obiektywem w trybie AF-serwo. AF wtedy działa gdy trwa odczyt matrycy.
ja nie wiem jak mozna kupic girp delty jak juz kogos stac na 5D.