zdecydowanie Heliopan
Wersja do druku
Również polecam heliopan , zdecydowanie najlepsza propozycja.
czy 77 hoya HMC nie winietuje w tandemie 5d+17-40?
Przed chwilą sprawdzałem, nie winietuje. W porównaniu z marumi water proof coat, hoya hmc jest może o 1mm szersza, ale na 17-40 i 5d nie widzę winiety. Hoya i tak leży w plecaku, a marumi założyłem bo czasem jeszcze cos na niego dokręcam i wtedy już winietuje, ale zawsze lepiej mniej niż więcej.
Właściwie dylemat mam podobny (FF+16-35II) i powodem jest uszczelnienie, a i chce miec mozliwosc zalozenia oryginalnego dekla.
czy poza marumi wpc jest cos jeszcze? heliopan w koncu jest z gwintem wewnetrznym czy nie? w rzeczywistosci marumi wplywa na jakosc obrazu? bo odpowiedzi w stylu "zdecydowanie heliopan" to do niczego sie nie nadaja.
roznica w cenie dla 82mm jest gigantyczna. warto dokladac?
nie mam HMC, ale mam SHMC w oprawce od zielonej Hoyi (oryginalna mi sie na mrozie odksztalcila, wiec musialem szybke przelozyc). nie ma problemow z winietowaniem, poza byc moze najszerszym katem i bocznym swiatlem - ale nie dam sobie reki uciac, bo od dluzszego czasu tego filtra nie uzywam.
w HMC oprawka na pewno nie bedzie grubsza
Czy możecie polecić filtr do obiektywu C 17-40? Jest już co prawa wiele tematów, w którym ta kwestia jest poruszana, ale po 1) nie osiągnęliśmy konsensusu, a po 2) wiele z tych tematów jest już po prostu starych.
Filtr ten miałby pełnić głównie funkcję ochronną, w tym przede wszystkim uszczelniać obiektyw. Nie wiem czy wybrać typowo ochronny czy jednak UV. Ważne, żeby była to wersja slim, z zewnętrznym gwintem, łatwa w czyszczeniu, oraz żeby nie przyciemniała obiektywu.
W praktyce myślę głównie o Marumi WPC UV lub Marumi Super DHG UV - KTÓRY BĘDZIE LEPSZY, przy spełnieniu ww. założeń? No i może jeszcze - co sądzicie o Marumi UV/IR CUT ?
Oczywiście że UV i koniecznie w wersji slim ( HOYA, MARUMI itp.)