Mam i daję radę. Poza tym w ilu przypadkach pracujesz ze zdjęciami patrząc pod 120 stopniowym kątem ? Powiedz szczerze :)
Z resztą*CRT'ka autor ma raczej zamiar podpiąć, więc MB jest na prawdę*bdb wyborem.
Wersja do druku
No 120 stopni jeszcze nie badałem bo zaczyna być źle chyba przy 60 :D a tak na serio to muszę często poprawiać pozycję siedzenia lub matrycy bo często kontrast gubię Zgodzę się natomiast ze zdaniami na temat pozostałych podzespołów tego komputera - maszynka ok
mnie potrzebny jest komputer na ktorym szybko włączy się photoshop, coś do muzyki i Opera... Ma być stabilny i mobilny. A zdjęcia obrabialbym na CRT. jednak wyjezdzając do klienta pasuje przywiesc laptop pokazac jakie ma do wyboru albumy, policzyc cene za slub, pokazac jak wygladają zdjecia (np. z ostatniego ślubu) aby go przekonac do siebie etc. :D
No to koniecznie w białej obudowie. Serio.
A dobre kąty widzenia - jeśli się pokazuje zdjęcia (obcym) na laptopie - odgrywają niejaką rolę. Też serio. ;)
Warto i to nawet bardzo warto ;) Szybkość i STABILNOŚĆ pracy - to jest to! Ja mam Imaca i MacBooka, czasami "małego" podłączam do różnych monitorów, nawet do tv lcd hd, chwila prostej kalibracji (jest w systemie) i kolory są ok.
Używam Maców od 7 czy 8 lat i w zasadzie można o nich powiedzieć jedno - max wydajne, max ergonomiczne komputery. Nie ma porównania z typowymi pecetowymi składakami.
na macbooku obrabiam zdjęcia już od ponad 1,5 roku. Powiem tak: jeżeli nie chcesz się męczyć, to 2GB ramu, a najlepiej 3GB - tyle maksymalnie wykryje.
Dopóki miałem starego, poczciwego 300D, to macbook wystarczał, ale odkąd przesiadłem się na pełną klatkę - jest ciężko. Zgranie tych 10GB kart i późniejsza obróbka rawów po 10-15mb każdy trochę trwa.
Dlatego myślę nad zakupem Maca Pro.
Poza tym, nie zadawaj takich pytań na forum, bo do niczego nie dojdziesz... będziesz się sugerował opiniami kilku osób? Nagraj swoje zdjęcia na CD i skocz do ispotu przy okazji, gdy będziesz w jakimś większym mieście (Kraków). Ludzie mogą powiedzieć Ci tylko, czy mac jest wygodny - jest mega wygodny i tak, są na niego praktycznie wszystkie programy.
Ale jeżeli sam się nie przekonasz, to nigdy do końca się nie dowiesz... Ja zanim kupię MacaPro, wezme pełne karty i będę męczył sprzęt przed zakupem...
takie jest moje zdanie...
narazie tylko się tylko zastanawiam ale z racji iz moj komp juz coraz bardziej dziala mi na nerwy i windows tez kto wie czy nie przejade sie do krakowa potestowac tego mac'a a jak mi spasuje to przywioze sobie z USA nowego bo tam jest sporo taniej...
1. Nowe MB (nie najniższy) mają już 2GB RAMu, i możliwość rozbudowy do 4GB. Zostały też wprowadzone nowe procesory, aktualnie są*to C2D 2,4GHz (Penryn) taki jak w najniższym obecnym MBP.
2. Nie wiem ja przez swojego MB z 2GB RAMu przerzucam dużo większe pliki niż 10-15 mb i daje rade.
3. MacPro to inna klasa, i cenowa i wydajnościowa i ergonomiczna.