Szkło super ale nie wiem czy nie za wolne trochę jak do sportu.Cytat:
gwozdzt napisał: a poza tym, czy zawodowcy nie uzywają na hali przypadkiem 135/2.0 L ?
Wersja do druku
Szkło super ale nie wiem czy nie za wolne trochę jak do sportu.Cytat:
gwozdzt napisał: a poza tym, czy zawodowcy nie uzywają na hali przypadkiem 135/2.0 L ?
Temat przerabiałem kilka miesięcy temu miałem 70-200/4L które niestety musiałem sprzedać i z wielkim bólem zakupić 70-200/2,8L, masz ewentualnie tańsze rozwiązanie - zakup sigmy 50-150/2,8 hsm i to by było na tyle.
Hmm
A ja myślałem, że 135 /2 to właśnie szkło specjalnie stworzone do zawodów sportowych (szybki AF), w hali, w złym oświetleniu (przysłona 2)
http://img264.imageshack.us/my.php?i...o208021ps5.jpg
iso 1600
t 1/250
f 2.8
Jak zobaczyłem 1/40 to zastanawiałem się co można sfotografować w siatkówce przy tym czasie. Ja raz zrobiłem taką fotkę to ani piłki, ani ręki zawodniczki nie było widać :-D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Powiem jeszcze tylko tyle. Zaczynałem fotografować siatkę na Sigmie 20-40 2,8. (Byłem blisko siatki, poza tym nie miałem nic z lepszym światłem, a 4 to jednak za mało). Teraz mam 70-200 2,8 IS i boję się zabrać to cacko na mecz :grin:
No tak to 5d, ale wcześniej miałem 300d i 20d, i ten obiektyw też sprawował się znakomicie, a może i lepiej niż pod FF. Moim zdanie to szkło nie jest portretowe, a właśnie "sportowo-halowe". Tym bardziej, że jest ostre już od przysłony 2. Przykład z tej samej "parafii":
http://img91.imageshack.us/my.php?im...1107100jf1.jpg
iso 800
f 2
t 1/800
jeśli masz możliwość bycia bardzo blisko meczy to moze pod cropa wystarczy 28-75 2,8 (jakiś tamron etc) a jeśli niestety za szeroko to tylko sigma 70-200 2,8.
Jak chodzi o siatkówkę - w większości przypadków ciężko sfotografować dobrze mecz nie mając przynajmniej 200mm..
A możesz podać jakis link lub fotki dobrze sfotografowanego meczu siatkówki z ogniskowymi przynajmniej 200mm...?
Z tego co widziałem na meczach (rówiniez w TV) to wszyscy profesjonalni i nie fototografowie staraja sie być jak najblizej boiska, wiec przy ogniskowej 200 lub wiecej to chyba strasznie mało "widzą".
Mógł bys podac przykłady - strasznie jestem ciekaw.
(Oczywiście bez złosliwosci - tylko poznawczo pytam i prosze)