-
Problem w tym ze kupilem na poczatek 300D po to zeby z niego wszystko wyciagnac ile sie da wiec zmiana sprzetu najpredzej ze rok bedzie ;) Ogolnie i tak jestem zadowolony ze zdjec na ostatniej imprezie bo wyszly 50 razy lepsze niz z kompakta ktorym robilem wczesniej ;) jakos ten dym przeboleje, a z czasem moze i organizatora uda sie jakos przekonac ze jednak dym jest chorym pomyslem ;)
-
A jakby tak... dywersyjny przeciąg?
-
Dym i światła sceny można bardzo fajnie wykorzystac. Proponuje zrobic fote pod światło(reflektor) z ekspozycja właśnie na światło. Przy dymie wychodzi super efekt - ciemne sylwetki i super miekkie światło przesączające się przez dym. Żadnych lamp! Lampy psują totalnie klimat koncertu! Wysokie iso no i niska przysłona - fakt jest taki, że na 300D ISO800 tym bardziej w niedoświetlonych miejscach to mega kaszana(miałem 300D więc wiem :/) Kilka fotek z lampą możesz zrobic zeby było widac kto gra ew. jakiś backstage tudzież fota w przerwie czy coś a potem same takie klimatyczne zdjątka ;)
-
Ja własnie staram się robić tak jak Goomiś pisze. Z błyskiem jak najrzadziej, co najwyżej dj'ka/zespół, czasem jakieś pojedyncze osoby na scenie. A głównie wysokie iso, bez lampy. W zadymionym pomieszczeniu lampy w ogóle nie włączam bo wychodzi kaszana.
-
Często robię zdjęcia, gdzie "potencjalnie" może występować dym i zawsze stosuje jedną metodę - podchodzę do managera (ewentualnie oświetleniowca) i daje mu ultimatum :) Albo wytwornica dymu, albo zdjęcia.. Zazwyczaj skutkuje (zwłaszcza, kiedy za te zdjęcia płacą).. Jedyną metodą na dym, jest idealnie naświetlony RAW i 0 lampy..
-
Gdyby chociaz grali i sie nie ruszali :D To sa imprezy gdzie ludzie tancza i to dosc szybko ;) Na nastepnej chyba zastosuje wasze rady, sproboje zrobic z wyzszym iso itp. Moze uda sie wkoncu przekonac organizatora zeby zrezygnowal z dymu albo zeby go "troche" mniej wypuszczal ;) A tak btw, w 300D mozna regulowac sile blysku lampy wbudowanej recznie ?? bo przeczytalem chyba cala instrukcje i jedynie co znalazlem to opcje fel do blokowania expozycji z wyzwolonym testowym blyskiem :\