Krakowska Akademia Fotograficzna to nie to samo co Akademia Fotografii
widać jest duża potrzeba na rynku, skoro tyle ich powstaje :-)
PS. trzeba zrobić plener_z_browarem w okolicach Chrzanowa :-)
Wersja do druku
Krakowska Akademia Fotograficzna to nie to samo co Akademia Fotografii
widać jest duża potrzeba na rynku, skoro tyle ich powstaje :-)
PS. trzeba zrobić plener_z_browarem w okolicach Chrzanowa :-)
ja skończyłem http://www.szkolareklamy.pl/
tam na drugim roku wybierało się specjalizację - np. fotografię.
Mieliśmy dwóch wykładowców - pana Zbigniewa Tomaszczuka i pana Andrzeja Zygmuntowicza. Mnie się podobało.
Ale to było 10 lat temu, jak jest reaz - nie wiem..
Nazwiska znane i zazdroszczę.
Ja aktualnie uczęszczam do warszawskiego Policealnego Studium Fototech. "Fotospokojna".
Jest to jedyna (przynajmniej w Warszawie) państwowa szkoła kształcąca w tym kierunku, tyle, że wszystko opiera się tam o chemię i fizykę.
75% zajęć to przedmioty takie jak "Materiałoznawstwo", "Pracownie chem."-czyli co wyjdzie po zmieszaniu HCL z XXX, PPF (podstawy procesów fototechnicznych) i "Laboratorium" czyli wywoływanie, robienie stykówek, praca na Globice (wielki format), Pentaconie (średni format) itp. i na koniec "Praktyki Zawodowe", czyli po prostu, idziesz do zakładu/gazety/studia, pytasz, czy przyjmą cię na praktyki i uczysz się tego i owego.
To jest najlepsza część tej szkoły.
Jeśli ktoś to lubi, to szkoła super.
Ja akurat to tradycyjnych metod foto. raczej nie powrócę, więc jakoś nie czuję tego klimatu.
Zastanawia mnie, czego uczą w takich szkołach jak Akademia Fotografii.
Może ktoś, kto tam uczęszcza/ł mógłby powiedzieć pokrótce, jakie mają przedmioty, jak wyglądają lekcje, czy są to wykłady, czy normalnie jak w szkole, czy mają praktyki.
ja obecnie chodze sobie do AkademiFotografii na Warsztat fotografii i cyfrowej obróbki obrazu. narazie jest to poczatek, wiec duzo nie moge powiedziec. pierwsze zajecia byly troche nudne - wprowadzenie do fotografii, pojecia itp - troche przysnalem. drugi dzien byl troche ciekawszy - najpierw pogadanka o foto z Radkiem Polakiem a potem wyjscie "w teren" z aparatami - caly dzien 1 temat - portret (w cieniu, w sloncu, pod slonce). dowiedzialem sie kilku przydatnych rzeczy - np ile jest oszukiwany swiatlomierz aparatu w roznych warunkach itp.. w planach jest praca w studio, plener nocny, obrobka w ps i takie tam. jest dostep do wszystkich rzeczy w studiu, do pracowni z drukarka, rzutnikiem ...
A taki off ;)
a więc moi drodzy, gdzie w kraju fotografię/grafikę..? ASP odpadają, bo to snobizm pomieszanym z artyzmem, a mi nie o to chodzi.
na łódzką filmówkę trudno się dostać, na UW jest fotografia na wydziale dziennikarstwa ale jakoś do mnie to nie przemawia... (jak fotografia to szybciej na wydziale grafiki!)
aha, znalazłam jeszcze WSHE w łodzi(grafika-->fotografia), o której opinie są różne, niektóre przychylne, niektóre nie..
pisać, pisać, bo czas ucieka, a ja 13 czerwca w piątek mam samolot ;)
Jak do tej pory (dogłębnie przeglądając PROGRAM NAUCZANIA a nie "co to nie my") znalazłem tylko jedną uczelnię w Polsce, na którą bym się wybrał gdyby nie dwie rzeczy - pierwsza to dojazdy do stolicy a druga to cena za semestr. Ale program jest fantastyczny, jest tam dokładnie to, czego potrzebuję i nie ma tego co już dobrze wiem.
Ten wspaniały program jest tu: (POLECAM!!!!)
http://www.eaf.com.pl/program.html
A Sama uczelnia to:
http://www.eaf.com.pl/news.php
Jest ktoś na formum kto studiuje na ASP we Wrocławiu na kierunku fotografia i multimedia? Chciałbym się dowiedzieć więcej o tym kierunku, o egzaminie.
egzamin jest bodajze z ... rysunku :)