Pytanie która wersja będzie odpowiedniejsza soft czy hard do
a) kita
b) 17-55f2,8
c) 10-22
Wersja do druku
Pytanie która wersja będzie odpowiedniejsza soft czy hard do
a) kita
b) 17-55f2,8
c) 10-22
soft czy hard to w zależności od tego co będziesz fotografował
Mam problem: kupiłem szarą polówkę hiteh nd 0,9 soft ale fotki nie moge zrobić zadnego dobrego zdjęc z tym filtrem, zawsze niebo wychodzi przepalone przykład:
http://picasaweb.google.pl/janosik12...92796759784818
co robie nie tak jak dokonać pomiaru żeby poprawnie wyszło? może ktoś podpowie jak to dobrze zrobić?
wlasnie mialam o to samo pytac bo wlasnie kupilam szara polwke ale w systemie cokina...jednak tez sie zastanawiam nad rodzajem pomiaru i na co mierzyc?
Jeszcze nie probowalam ale sama pewnie sprobowalabym pomiaru skupionego w malym polu i mierzyla na ziemie bez kompensacji
Dokładnie nie mam szarej polówki ale wygląda jakbyś ciemna strone dal na ziemie a tym samym jeszcze bardziej ja niedoświetlasz a próbując naświetlić ziemie prawidłowo robisz sobie jeszcze większe przepały na niebie ;] odwróć w ten sposób żeby jaśniejsza polowa kadru była zawsze przycmiona szarą połówką w końcu po to ona jest ;) albo zostaw tak jak masz i obróć aparat o 180 stopni i spróbuj zrobić zdjęcie :)
nie no kurde wypiłam troche % ale nie wpadlam nawet na to ze kolega moglby w ogole w druga strone to zastsowoac...nie chce mi sie w to wierzyc
No nie wiem... jak dla mnie niebo jest bardzo ok :-)
Najłatwiej zmierzyć niebo spot'em i odjąć 3EV od miejsca gdzie filtr na zdjęciu jest najgęstszy. Potem już wg. uznania wydłużyć lub skrócić ekspozycję.
Filterek to ja umiem zakładać i był założony ciemną stroną do góry :D i nawet jak dołożyłem 0,6 do 0,9 to też mi takie cuda wychodziły i zgłupiałem całkowicie.