I dla mnie tak samo
Wersja do druku
Troche to nielogiczne... skoro przejdziesz na FF to bardziej powinno ci sie podobac 35 na cropie skoro chcesz miec 50 mm na FF... no chyba ze masz w planach 85L ale wg mnie to troszke bez sensu miec 50L i 85L. do 50L kupilbym 135L lub wzial taki zestaw jaki mam w stopce.
Co do dywagacji. To moge sie mam doswiadczenie powiedzmy z dwiema ogniskowymi naraz z racji posiadania 35L na FF i cropie.
Dla fotografi slubnej zdecydoweanie lepiej mi lezy 35 na FF. chociac wiekszosc slubow do tej pory robilem wlasnie sigma 30 potem canonem 35L na cropie. Lubilem ta ogniskowa ale jednak klasyczne 35L jest wygaodniejsze.
Znaczy się "biorę" 35L. Dzięki za pomoc.
Zaważyła nie ogniskowa i związane z nią dylematy, lecz jakość szkła i AF.
Gdybyś napisał odwrotnie, że zaważyła ogniskowa to by było logiczne ale jaką widzisz różnicę między nimi w jakości i AFie?
Dobra, nie czepiam się.
Twoje pieniądze. "Twój" wybór ;-)
Pozdrawiam
Zgadzam się!!Jeżeli mogę Nevermind coś doradzić,to doczep sobie do swojego body obiektyw zoom np 24-70 i wyjdż z nim na ulicę . Przetestuj sobie przy jakiej ogniskowej lepiej się ,,czujesz"czy 35mm,czy50mm.Chociaż porównujesz dwa obiektywy do zupełnie innych potrzeb.Nie interesuj się jakością obiektywów,oba są to obiektywy profesjonalne,i jeszcze kilka,a może kilkanaście lat temu mógłbyś sobie pomażyć o takim sprzęcie.Nasi wspaniali fotograficy robili wielkie niezapomniane ujęcia o wiele gorszym sprzętem,ale to zupełnie inna historia fotografii.
Witam;
Być może zakupię jeden z tych obiektywów - cena jest zbliżona.
Bardziej pasuje mi 50 mm jeśli chodzi o ogniskową.
Pytanie jest takie: który produkuje ładniejsze zdjęcia plastycznie ?
Czy plastycznie są podobne, czy jednak 35 jest lepsze ?
Nie piszcie że różna ogniskowa więc różna GO.
z góry dzięki.
To co mamy napisać ?