Najlepiej 2xwariant 2 + minimum jakaś żarówka błyskowa. Ew. wariant 2 +blenda(ew. 2szt)+ jeszcze jakaś żarówka blyskowa.
Wersja do druku
Najlepiej 2xwariant 2 + minimum jakaś żarówka błyskowa. Ew. wariant 2 +blenda(ew. 2szt)+ jeszcze jakaś żarówka blyskowa.
a jakiej wiekosci softbox bylby najbardziej odpowiedni do tej lampy oraz tego studia??
zamierzam fotografowac glownie portrety.
Do studia - tylko błyskowe. No, chyba że kupisz aparat z nagrywaniem filmów i będziesz w studiu "coś kręcić" ;-)
Ja bym wziął opcję nr. 2 i do tego blenda lub druga lampa - niekoniecznie taka mocna.
zapomnij o świetle stałym
Nie ma uniwersalnej recepty. Raz potrzebujesz jednej dużej płaszczezny świecącej, innym razem przy zabawach z cieniami tylko jakieś smugii świetlnej. Jak się domyślam budżet ograniczony to może najpierw parasolka i ew. jakieś wrota. Resztę kasy przeznacz na dodatkową lampkę(nawet żarówkę-czasmi drugie światło jest nieodzowne i blenda nie pomoże).Zamiast blend możesz się posiłkować styropianem-jedna strona biała, drugą trzeba przemalować na czarno.
Witam,
Mam jedno pytanie
Czy nie lepiej miec zestaw mocnych lamp blyskowych(takich do aparatu, ktore da sie wsunac w sanki) zamiast żarówek błyskowych?
Chodzi o to ze zarówki blyskowe trzeba zasilac w sieci energetycznej napieceim ~230V
podczas gdy zestaw lamp mozna zasilac z baterii(np. paluszkow).
Wtedy tez latwiej focić na dworze ze wzgledu na zasilanie bateryjne.
Jakie sa wady takiego podejscia?
Pytam, bo che sobie zrobic studio i rozwazam rozne opcje
A wiec np 580ex ma liczbę przewodnia 58 a np najsłabsza lampa firmy quantuum 62. Brak światła "pilota" w lampie 580ex, dłuższy czas ładowania lampy, inne rozmieszczenie palnika a co za tym idzie gorsza praca z softbox itd.
Tak wiec jeżeli oświetlenie do studio to oświetlenie stacjonarne po prostu jest lepsze bo właśnie zaprojektowano je do takiej pracy.
Witam, chcę kupic lampę, statyw i parasol. Nie myslę o studio, lecz o porawie oświetlenia do zdjęć w pokoju (portrety, przedmioty na aukcje). Czy 1 tania lampa z regulacją światła da mi jakiś efekt?