Dobry wybór na początek.
To znakomite szkło, ma wspaniałe recnezje w Polsce, Anglii i w USA.
Pięknych fot życzę !
Pozdrówka
Wersja do druku
A powiedzcie tylko tak na koniec czemu bardziej warto kupić na początku zooma a nie stałkę? Pytam tak ściekawości choć wybór już padł na 70-200
Jesli kupisz swoja pierwsza L-ke i zobaczysz co produkuje to watpie czy bedziesz chcial nadal bawic sie kitem.
bija je przede wszystkim swiatlem - z jakoscia to juz roznie jest :wink: .. to zawsze zalezy od tego co z czym poruwnujesz..
bo bedziesz mial uniwersalny zakres.. stalki przydadza sie do zdjec w gorszych warunkach oswietleniowych albo do zdjec z mala GO .. a na razie bedziesz mial czym pstrykac w przedziale od 18mm do 200mm, stalki dokupisz sobe z czasem :-)
Wątki z kategorii "jaki/który obiektyw kupić" lądują w dziale 'Dla początąkujących' .
70-200/4
Pytanie jest takie: Co chcesz fotografować? Jeśli portrety to zapomnij o 70-200/4 bo za ciemny (za duża GO) i aż tak długa ogniskowa jest użyteczna rzadko. Wtedy lepiej 50/1.4 lub 85/1.8 a najlepiej oba. Ewentualnie wariant 70-200/4 + 50/1.4.
ja wybralem juz 70-200/4 i jstem super zadowolony;)
i nie sadze ze jest zbyt ciemny do portretow robie nim co nieco i naprawde pasuje mi do mojego sposobu robiena fotek.
Jeszcze jedno pytanie do tych co uzwają 70-200mm f/4 USM Canona, czy na początek tym obiektywem bedę mógł robić w miarę ładne zbliżenia samolotów? Oczywiscie stojąc np. na Okęciu za ogrodzeniem obok przystanku 154 (ul. Gorzkiewki niedaleko Crgo)? Lub np. bedąc na ulicy Al. Krakowskie nad scieżką schodzenia. Jeśli ktoś z Was robił tym obiektywem fotki samolotom to proszę o linka lub proszę o przykładowe fotki na adres samluks30@gmail.com
Dziękuje
p.s mam nadzieje, że z Canonem 400D ten obiektyw dobrze będzie działał?
Sylwek
Moze jestem dziwny ale w czym jest taki fenomenalny 70-200 f4?
Szklo jak szklo, jakosc bdb ale uniwersalne to ono napewno nie jest, na slabo oswietlone koncerty odpada(z corpem 1/120 - 1/320 s? Bez monopodu nie podskoczysz, chyba ze impreza z tvp) itd. W dobrym swietle ok - ale tak czy inaczej jestes warunkami mocno ograniczony. Imo lepszym wyborem przy takiej ilosci gotowki byly by 35 2.0 i 85 1.8. ale autor pierwszego posta juz zdecydowal;)
Aaa opinia subiektywna, nie bic piany prosze;).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie, nie wiem jaka odleglosc jest z tych przystankow(no chyba ze bardzo blisko, nigdy nie bylem) ale raczej nic z tego nie bedzie, za krotko. 100-400 lub 400 do samolotow podobno najlepsze w rozsadnej cenie;)
Z kazdym body bedzie dzialac bdb.Cytat:
p.s mam nadzieje, że z Canonem 400D ten obiektyw dobrze będzie działał?