ehhh cóż poradzisz...pytasz o 1 RAW'a a wszyscy patrz tu patrz tu :). To forum trzyma mnie przy życiu :). a może ktośby się pokusił o zrobienie tak i tak ??
Wersja do druku
ehhh cóż poradzisz...pytasz o 1 RAW'a a wszyscy patrz tu patrz tu :). To forum trzyma mnie przy życiu :). a może ktośby się pokusił o zrobienie tak i tak ??
Ja już tak kilka "pseudo HDR" robiłem. Jeden RAW, wywołany co 1EV. Wyglądało nawet całkiem. W wielu przypadkach trzeba jednak kombinować tak, aby nie powstawała charakterystyczna poświata ;) Kto tak robił będzie wiedział o co chodzi. A tak dla precyzji to HDR robiłem w Photomatix Pro. pozdro
Czy Ty chociaż przeczytałeś to co było pod tymi linkami?
Tu: http://www.fotosite.pl/index.php?tit...ych_ekspozycji
jest dokładnie to, o co pytałeś i to opisane krok po kroku.
Tak jak Sibil pisze - z 1 RAWA to pseudo HDR wychodzi. Czemu ?
Ano HDR musi mieć zawarte szerokie spectrum. I jak nie przeświatlisz kadru w celu poprawnego naświetlenia parti "ciemnych" to nic z tego nie będzie. I w 2 strone tak samo - czyli aby poprawnie naświetlić partie jasne, ciemne elementy będą poprostu czarne.
NO to chyba trzeba to przetrenować - bo efekty zdumiewające są - wielkie gratulacje:!: 8-)
ps:
Mowa o tym oczywiście
http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-197-0.php
Nie wierzcie w cuda. Czysty HDR nie wyciągnie nic więcej z jednego RAWa niż prosta redukcja kontrastu tego RAWa.
Są wyspecjalizowane programy (np. Photomatix) co się nazywają ogólnie HDRy, ale oprócz proporcjonalnego upychania większej rozpiętości tonalnej kilku fotek w mniejszą, jednej, stosują też pewne sztuczki, żeby kontrast fotki wydawał się duży, naruszając proporcje i relacje tonalne w zdjęciu. Tylko takie triki mogą wydobyć z pojedyńczego RAWa coś więcej, ale to tylko będzie złudzenie - bo danych nie przybędzie.
Dlatego tylko bracketing niestety... I żadnego sportu. :(
Pewnie już spotkaliście się z tą przypadłością. PS informuje, że nie może połączyć zdjęć wywołanych z jednego RAW-a bo jest zbyt niska rozpiętość tonalna. Dlaczego tak się dzieje ? Czy można temu zaradzić ?
Usuń exify z plikow i powinno smigac;)
Próbowałem. To pyta się o parametry albo EV. Ale chyba masz rację. Może źle wpisywałem. Jeszcze sprawdzę :)
To wpisz mu takie jakie ustawiles przy wywolywaniu RAWa i nie powinien sie juz rzucac:p