Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
Decyzję niestety trzeba podjąć samemu. Ja wybrałem tokinę 12-24. A dlaczego?
Canon jest zdecydowanie droższy, a według mnie nie oferował w tej cenie zdecydowanie czegosz lepszego niż tokina.
Cytat:
bardzo dobra rozdzielczość już na pełnej dziurze, stałe światło ( te f4 wcale nie jest ciemnie w terenie do widoczków - nawet z filtrem )
faktycznie canon nie oferuje nic więcej - oprócz lepszej ostrości przy mniejszej wartości f - w widoczkach do pominięcia, w reporterce nie
Cytat:
zakres ogniskowych ( na długim końcu w canonie brakowałoby mi tych 2mm).
:lol:
rozumiałbym że brakuje komus 20mm ale 2? cropa nie można zrobić? :roll:
Cytat:
Co do aberracji chromatycznej, to mogę powiedzieć tyle, że trafił mi się chyba specjalny egzemplarz. Dosłownie na ok 1-2 % można ją zauważyć
jak przeprowadzałeś badania? na jakiej ilości zdjeć? czy ta grupa była reprezentatywna?
tokina na pewno zrobiła specjalny egzemplarz dla ciebie:roll:
Cytat:
ale można też nad tym zapanować wykonując fotę
czy możesz podzielić się tym trickiem? poważnie piszę bo nie słyszałem o czymś takim a jeśli to prawda to chętnie spróbuje 8-)
Cytat:
Niemniej na odbitkach 10x15 są one praktycznie niewidoczne, a na komputerze można je łatwo usunąć.
święta prawda
Cytat:
I tu jeszcze moja mała dygresja co do "ślepego" wierzenia testom. Na jednym z nich napisano o tokinie, że aberracja jest monstrualna, natomiast opisująć canona 85 1.8, wychwalano inżynierów za rewelacyjne zapanowania nad tym problemem. W rzeczywistości, przynajmniej u mnie na pełnej dziurze w canonie, jest zupełnie na odwrót!!
obiektywy nie są projektowane aby były najlepsze na pełnej dziurze o czym czasem niektórzy zapominają; to że obiektywy są coraz lepsze na pełnej dziurze to po prostu postęp
kiedy robiłem zdjęcia tokiną 12-24 to AC określiłbym jako duże (jak pisałeś możliwe do usunięcia ale upierdliwe)
do testów podchodziłbym z ostrożnością - a już na pewno nie bazował na jednym (podejrzewam że czytałeś o monsturalnej AC na optyczne.pl ;-) );
jeśli natowmiast w kilku testach szkło wychodzi podobnie to należy się nad tym zastanowić i jak słusznie piszesz...
Cytat:
Dlatego przed zakupem szkiełka, uważam, że zawsze trzeba go przetestować, aby później nie być zawiedzionym.
ale ta rada
Cytat:
Idź do sklepu, podepnij te trzy obiektywy
imho nie jest najlepsza - sklep to (najczęściej) nie jest dobre miejsce na testy i oglądanie szkła; w sklepie sie kupuje - chyba że w przyszłości bedziesz robił zdjęcia sklepów:roll:
dobrze jest dorwac kogoś to ma szkło i umówic sie na mały spacer np racząc kolegę złocistym płynem w zamian za możliwość podpięcia szkła i pogadania jak sie sprawuje; w domu na spokojnie oglądnąć foty i jak znów słusznie piszesz...
Cytat:
..i podejmij decyzję
a ja polecam 10-22 - też stałem kiedyś przed takim wyborem i wybrałem własnie canona; po przetestowaniu własnorecznie na plenerkach tokiny i canona
rawy z 10-22 moge na priva podesłac
aha
nie sprawdzałem tej tokiny pod światło wiec nie wiem jak jest
10-22 radzi sobie niźle choć ustepuje tutaj 17-40 (pod ff) ale elka jest dla mnie wzorcowa pod swiatło
nie zanaczy to ze 10-22 jest słaby pod światło; jest troszkę gorszy i czasem mozna zlapac jakiś artefakt (równiez do usuniecia w wielu zdjęciach no ale nie tak łatwo jak AC w np ACR)