ja mam te sigme i jest ok - do cropa to lepszy wybor niz tamron
Wersja do druku
ja mam te sigme i jest ok - do cropa to lepszy wybor niz tamron
Ja tez mialem sigme 24-70 i uwazam ze jest to bardzo dobre szkielko w tej kategorii cenowej. Tamrona nie mialem wiec sie nie wypowiem.
Jeśli nie L to tylko ten tamron. Ja z żalem się rozstaję z moim, ale muszę mieć na robotę stałkę z 1,8 lub 1,4. Poleca tamrona 28-75, to naprawdę świetne szkło. Sigmami szkoda sobie głowę zawracać.
Żeby nie było, że zalewam: www.optyczne.pl, tam ci wyjaśnią jaką perłą są sigmy....
głównie interesują mnie jakieś krajobrazy i makro, ale z chęcią zobaczyłbym zdjęcia z większej ilości kategorii
A propos...czytałem coś o 'niestabilności jakości' obiektywów i gubiącym się AF...na co w przypadku testowania szkła zwrócić uwagę? (jeszcze do poprzedniego postu...zobaczyłbym też jakiś portret...)
1. Jak chcesz zobaczyć "zdjęcia w większej ilości kategorii" to proponuję www.pbase.com
2. sigma 700gram filtr 82 (cena!), tamron 510 gram. fitr 67.
3. Ja bym wybrał tamrona chociaż nie wiem dlaczego himi pisze - "www.optyczne.pl, tam ci wyjaśnią jaką perłą są sigmy...." (naprawdę sigmami można i warto sobie głowę zawracać :)
Każdy oiektyw ma swoje wady i zalety. Zaletą sigmy jest z pewnością lepsze wykonanie pod względem użytych materiałów. Zaleta tamrona to równiejsze parametry optyczne. Z pewnością tamron może być porównywany (pod względem optycznym ) do L-ek canona. Odstaje od nich słabszym autofokusem i słabszą jakością wykonania.
Nie wiem jakich obiektywów używałeś do tej pory - ja w każdym razie byłem zachwycony gdy 3 lata temu przeszedłem z 28-135IS Canona na Tamrona 28-75/2,8.
O sigmach nie chcę słyszeć, po tym jak miałem do czynienia z kilkoma egzemplarzami. Zła współpraca S z systemem canona trwa niezmiennie od kilku lat. Niemal bez wyjątków. Co do optyki tamrona to jest ona bardzo dobra. Rzeczywiście różnice optyczne między takim T 28-75 a jego odpowiednikiem z literą L są niewielkie. L jednak ma USM i magnezową puchę.
Nie słyszałem jeszcze od żadnego ze znajomych używającego tamronów, by szkło posypało się, a od użytkowników sigm owszem.
Co do optyczne. pl - po prostu przeczytaj testy tamrona i sigmy. Znajdziesz odpowiedź. Pozdrawiam.
Makro to za mocno powiedziane, ale coś takiego można nim zrobić
do krajobrazu chyba wąsko, mimo że mam w torbie C 17-40, 50 i 70-200 to i tak tamron się nie kurzy, lubię ten obiektyw dobry do plenerów ślubnych jak dla mnie.
Wystarczy popatrzeć w stopkach kto ma sigmę?? Na moje oko niewielu. Natomiast Tami to chleb powszedni:-)
Całkiem ładne zdjęcia jak dla mnie :D Wielkie dzięki za próbki.
A jak się ma regulacja obiektywu (nietrafny AF) Gdzie się takich zabiegów dokonuje i jakie są ich ew. koszty?