powiem troche nieladnie:
wedlug prawa w Polsce nie jest zakazane bajerzenie laski kumpa z wojska.
niemniej, szanujacy sie facet tego po prostu nie robi bo moze dostac w ryj. bezprawnie ale w pelni nalezycie :)
Wersja do druku
powiem troche nieladnie:
wedlug prawa w Polsce nie jest zakazane bajerzenie laski kumpa z wojska.
niemniej, szanujacy sie facet tego po prostu nie robi bo moze dostac w ryj. bezprawnie ale w pelni nalezycie :)
Hm z punktu widzenia prawa każde kolejne zdjęcie wykonane w serii jest INNYM utworem. Aczkolwiek pomyśl na zdrowy rozsądek, czy jest szansa aby Jan Kowalski (nasza gwiazda estrady) stał o 16:00 w miejscu przeznaczonym dla fotoreporterów (tak czasami jest, przykładem jest dla mnie TVP Sopot Festiwal 2006, gdzie jurorka Justyna Steczkowska stanęła na wolnym placu i wszyscy fotoreporterzy mogli się wyżyć), i dwóch fotoreporterów w tym samym czasie (bo wciąż mamy 16:00) z tego samego miejsca wykonało mu 2 - przykładowo dwie - identyczne fotki? No nie da się, musiałeś zrobić serią i dla każdego się wyda oczywiste.
Ad vocem akustyk - Możesz tylko licz się z tym że to może być Twoje ostatnie zlecenie. Ja wiem, że Polak potrafi, ale nie kombinuj, jeśli chcesz pracować nadal dla kogoś z tej branży :) I to niestety nie będzie jak jak w łacińskim zdaniu: In dubio pro reo, gdyż każda wątpliwość działa na Twoją niekorzyść wtedy i mimo, że byłoby ich wiele redakcje, wydawnictwa nie będą chciały ryzykować :) Bo takie kombinowanie to Per fas et nefas, aby tylko się wzbogacić :) Oczywiście nie ma to odniesienie do Ciebie, ponieważ zadałeś ciekawe pytanie, aczkolwiek tak to może wyglądać z boku. :)
BTW, jeśli chcesz to podejrzewam, że w okolicach lutego o ile nie później (ah te nasze sądy:) ) napisze poradnik odnośnie prawa autorskiego :) Taki bardzo szczegółowy - przynajmniej mam zamiar szczegółowy napisać :)
piszczal - robisz to czego nie cierpie :) Nie całość tej wypowiedzi jest odnośnie wypowiedzi akustyka.
Ad vocem akustyk jest tylko to: Możesz tylko licz się z tym że to może być Twoje ostatnie zlecenie. Ja wiem, że Polak potrafi, ale nie kombinuj, jeśli chcesz pracować nadal dla kogoś z tej branży :)
Reszta już jest to założyciela wątku :) Może nie zbyt przejrzyście napisałem ale to przez chorobę :)
Ad vocem akustyk to nie znaczy "do akustyka" :) Bo chyba tak to zrozumiałeś, tylko "Do wypowiedzi akustyka" a w tym kontekście "popierając wypowiedź akustyka" :)
nie pamiętam już gdzie to wyczytałem (nie podam linku) jednak w przypadku sprzedaży praw autorskich do zdjęcia w agencjach microstock, sprzedający jest zobligowany do usunięcia z pozostałych agencji nie tylko tego konkretnego zdjęcia ale i wszystkich podobnych, jeżeli były robione w serii.
Vitez - no rzeczywiście ciekawe podobieństwo :)
Odnośnie lutego to niestety nie obiecuje czy to będzie luty, może być później, może być wcześniej :) Grunt to to, że kiedyś zacząłem temat odnośnie wykorzystania zdjęcia mojego autorstwa przez znaną w Polsce firmę i ten poradnik będzie zakończeniem z mojej strony tematu :) Rozumiesz Vitez, chce przekazać to czego się nauczyłem, doświadczyłem, innym użytkownikom, którym może to dużo pomóc. ;)
Rozumiem, nie było sprawy.