...Matlabem?
Wersja do druku
Jakoś ta teoria mi nie leży, teoretycznie to można bardzo dużo, ale w praktyce nadal mówię że się raczej nie da.
Jeśli chodzi Ci o coś w rodzaju skopiowania "odcienia" sepi z jednego zdjęcia na drugie za pomocą krzywych to jest to możliwe - można kopiować dowolny ton. http://www.epaperpress.com/psphoto/index.html Black&White --> Copy a Tone. Polecam, sam często używam.
To dosyć proste bez użycia jakiejś skomplikowanej matematyki. W PS należy użyć metody GradientMap w trybie mieszania 'kolor' aby nałożyć odcień na dowolne zdjęcie.
Jak taki gradient stworzyć? Dysponując oryginałem i zdesaturowaną kopią kopiujemy punkty z oryginału w odpowiednie miejsce gradientu.
Np. szukamy na zdesaturowanym punktu o wartości 127,127,127 i z tego samego punktu oryginału wstawiamy kolor do gradientu na pozycję 50%.
Analogicznie dla 63,63,63 to będzie 25%, dla 192,192,192 to będzie 75% itd. Im więcej przeniesiemy punktów tym dokładniejsze będzie odwzorowanie krzywej.
Wypróbowałem sposób jinks'a, działa bardzo dobrze ! Serdeczne dzięki ! Jutro przećwiczę sposób MMM'sa. Pozdrawiam.