Szwajcaria nie jest w Unii :)
Wersja do druku
no jest, niemala roznica. tylko pozostaje kwestia, czy to jest kwestia ogolna cen elektroniki w Szwajcarii, czy tez tego konkretnego modelu (nie sadze, bo inne modele, przynajmniej szkiel, tez sa zauwazalnie tansze). i na ile ta roznica wynika z dzisiejszej roznicy kursow?
a ten kontrargument akurat moze nie byc tylko formalny, bo nie-bycie w Unii pozwala szwajcarskiemu rzadowi nie lupic poteznych unijnych cel, stanowiacych czesto lwia czesc ceny produktu.
poniekad, jakikolwiek nie bylby powod tej ceny, jako klient wybieralbym opcje tansza. socjalistyczne utrzymywanie unijnej bariery na technologie (przez dowalanie cel) mnie osobiscie dynda i powiewa :)
Ale akustyk pisał o "starym kontynencie", nie o UE.
Jeszcze tydzień temu Szwajcaria była ciągle częscią Europy :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kurs wymiany EUR/CHF jest właściwie stały od wielu miesięcy.
Jak zmienia się PLN/EUR, zmienia się też PLN/CHF.
Niby jest, a nie jest (w Europie). Clo w razie problemow bedzie trzeba zaplacic.
Kilka razy bylem w Zurichu i generalnie pamietam ze sprzet byl nieoplacalny w zakupie.
Zdrowko
no wlasnie tez mi sie tak wydawalo.
jedyne co stanowi przeszkode w tym momencie to ryzyko cla,
wlasnie przez ten fakt, ze Szwajcaria jest poza UE. a to juz
robi imprezke definitywnie nieoplacalna. jest jakas tam szansa,
ze poczta by nie wezwala urzedu celnego (w przeswiadczeniu,
ze nie trzeba "bo to w Europie lezy"), ale troche balbym sie
na to liczyc.
natomiast na pewno przy okazji wizyty w Szwajcarii pomysle
o moich ewentualnych potrzebach fotograficznych :) no chyba,
ze wczesniej bede w Andorze.
a to nie lepiej stąd ?
Cena lekko ponad 1600. A i gość sie wydaje zaufany patrząc na "gwiazdki".
PS. Jaka jest sensowność kupowania polara na taki obiektyw? Widzę też ma o wiele taniej jak w PL wiec przy jednej paczce byłoby git.
Ale ja nie komentowałem faktu tego, że to nie-UE, tylko że w Europie są niższe ceny niż to co podał akustyk.
Nie wiem kiedy byłeś i na co patrzyłeś, ale od kiedy mam cokolwiek wspólnego ze Szwajcarią, to tu _zawsze_ elektronika, foto, samochody itp - były tańsze (choćby ze względu na to, że VAT to tylko 7.6%).Cytat:
Zamieszczone przez lukep