Tak tyle że to szkło mma 2,8 i punk krzyżowy dziła w jednym i drugim aparacie - spróbuj to samo z jakimś szkłem 4,0 lub ciemniejszym
Wersja do druku
Tak tyle że to szkło mma 2,8 i punk krzyżowy dziła w jednym i drugim aparacie - spróbuj to samo z jakimś szkłem 4,0 lub ciemniejszym
nie mam i na razie nie planuję ;)
Po pierwsze dzięki chłopaki za dzielenie się spostrzeżeniami i czekam na więcej oczywiście ;)
Ja podobnie jak raster także nie planuje ciemnych szkieł, będę się starał nabywać tylko szkła 2.8 i jaśniejsze i to Canona z silnikiem najlepiej eLki, no chyba że któryś obiektyw firm niezależnych będzie dorównywał jakością obrazu i precyzją AF odpowiednikom Canona.
Stad moje pytanie Czy przy jasnych dobrych szkłach także różnica jest tak duża na korzyść 40D ?
P.S. Trochę mnie zniechęcają do 5-tki opinie o jego AF, zastanawiam się czy nie warto poczekać na jego następce, tylko obawiam się że cena nowego dziecka Canona będzie oscylować koło 10 tysi pln i chyba szybko nie spadnie, a taka cena będzie kompletnie poza moim zasięgiem (bo trzeba doliczyć jeszcze szkła i lampę)
Dlatego myślę nad 40-stką i czekaniem+składaniem na następce 5-tki, tylko wtedy 24-70/2.8 - przestaje już być szkłem uniwersalnym i albo trzeba dokupić jakiś dobry szeroki kąt (i wtedy ceny zestawów 40D i 5D praktycznie się zrównają) albo kupić inne jasne uniwersalne szkło który albo nie będzie pasować do następcy 5-tki bo będzie na APS-C (EF-S) albo coś co będzie pasować tu i tu czyli chyba zostaje 17-40 /4 od C tylko to już nie będzie to, ciemne na obu puszkach i trochę za krótkie na pełnej matrycy....ech dylematy.
Pozdrawiam
Czekamy do polowy tygodnia 8-) :wink:
no to porownalismy 5d, 40d i 20d (generalnie potwierdzam to co napisane wyzej - moje 20d idzie pod mlotek bo 40d w teatrze az sie prosi, ale 5d na
40d to bym nie zamienil )
- glosnosc migawki no 40d - wygrywa i to znacznie w normalnym trybie a w trybie silent to juz zdecydowanie,
- jakosc obrazu - 5d - - subiektywnie obraz przyjemniejszy (RAW tudziez jpg prosto z aparatu)
- AF One shot - boczne czujniki lepiej, jakby szybciej - centrum bez roznicy
w trybie Servo - mam na razie mieszane uczucia potrzebujemy jeszcze raz sie spotkac i pofocic
- uszczelnienia - no troche mnie rozbawily szczegolnie komory CF, przy baterii troche lepiej ale tez gąbka zamiast gumy
- LV - no fajna rzecz (makro, studio) ale w akcji nic nie zastapi uchylnego ekranika
to tak na szybko
wiecej testow chyba nie ma sensu przeprowadzac tylko focic, focic :D
Ameryki chyba nie odkryje piszac - najlepiej miec 5d i 40d:smile:
Wreszcie wrócił 5D z serwisu i moge jedynie potwierdzić to o czym napisałem wcześniej AF i cichość to największe zalety 40D w stosunku do 5d.
5D jednak wygrywa z 40D pod względem jakości obrazu ( szczególnie szumu ). Jest to oczywiście moja subiektywna ocena ale uwieżcie mi że nie musiałem się długo wpatrywać w te puszki żeby ją dostrzec ;).
hmm czyli nadal pod wzgledem szumu 5d to najlpeszwy wyczyn Canona, ani nowe jedynki ani 40d nie przeskakuja go :( ech... przyjdzie czekac na 5d MK II jeszcze dlugo ;)
ehhhh porównałem kilkanaście zdjęć 5D z 40D - 5 wygrywa pod względem szumów - 40 jest bleeee hmmm a miało być tak pięknie - szum szum i jeszcze raz szum, potrafi moja 40 "zaszumić" i przy 1000 - co za życie.
Powiem tak - na pewno kupię następce 5D i basta.
Pozdro
szum-srum...
ale szczegóły trzyma... Od biedy portretowa fota w parszywym świetle (dobrze naświetlona) przy ISO3200 jest użyteczna... Od biedy... ale jest...
Oj dawno nie widziałeś chyba fotek ze sprzętów konkurencji i się rozbestwiłeś... ;)
obawiam się, że następca 5D będzie szumiał bardziej od "pierwowzoru". Bo zapewne dołożą parę megapikseli i to się niestety (dla małoszumolubnych :lol: ) jakoś odbije na szumach
Oj Niedzwiedz, nie trzeba się było z Nikona przesiadać. Ja robię czasami wielkie formaty i dla mnie D3 ma mało MP, ale dla 99% fotografów te 12 MP wystarczy (na śluby na pewno). No. 1 jest znowu w innym systemie niż ty.