niestety nie odgrzebuje go dla przyjemności :roll:
jesli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie co do mojego zestawu to niech się podzieli, będę wdzięczny...
Wersja do druku
niestety nie odgrzebuje go dla przyjemności :roll:
jesli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie co do mojego zestawu to niech się podzieli, będę wdzięczny...
Jak już masz win 7 64 to dopakuj pamięci. U mnie przejscie z 4 na 8 GB bardzo ożywiło LR ( no niestety procek inny).
Może przeoczyłem, ale o którym LR mowa? Wersja 3 o ile dobrze pamiętam nie stawia wymagań karcie graficznej, tak samo jak PS CS3. Za to już LR 4 i PS CS4 'lubią' porządniejsze karty, zaś zintegrowane mogą nie wyrabiać. Generalnie procek + ram to sprawa krucjalna :)
Mam win 7 64, 4RAMu i LR3 chodzi całkiem akceptowane. Moje doświadczenie wskazuje ze ważne żeby zdjecia i system nie były na tym samym dysku. Jest o tym trochę wątków na sieci, proponuje poczytaj... U mnie to była przyczyna mulenia
1. Jaki Lightroom, która wersja?
2. Karta grafiki wniesie nieco ożywienia, ale to tak jakbyś wsadził sobie silnik hayabusy do smarta i nie wymienił skrzyni biegów.
3. Sprawdź po płycie głównej, być może da radę upakować do niego core 2 duo, albo dual core.
4. Jeśli okaże się by to wszystko nie opłacalne, to za 400-600 złotych kupisz della czy hp-ka z core 2 duo i 8gb ram ;)
Proces pewnie masz na c2d ;)?
Ja od siebie polecę dyski SSD. W moim kompie ( i3, 8gb ramu ) daje niezłego kopa i taki np. photoshop czy lightroom działa bardzo płynnie i się nie zatyka. Mało tego - włożyłem też taki dysk do dość skromnego i niemłodego laptopa - gdyby nie monitor, spokojnie moglbym na nim obrabiac zdjecia w terenie. Polecam zgłębić temat :)
A może po prostu przejść na MAC-a? Osoby które zaryzykowały i rozstały się z Windows wiedzą, o czym mówię.
Zgadzam sie z przedmówca. Miałem maca pro i wcale rewelacja nie była. Ograniczone mozliwosci rozbudowy, zwłaszcza grafiki. Dell zaproponował mi ciekawa oferte i sie przesiadlem na 2x precision T7400. Super sprzet zadnych problemow i win7 64bit dziala super. Tylko Macbook PRO i iPada zostawiłem zeby szpanowac klientom ;-)