Mam i chwalę :).
Tyle że jeśli masz w planach kupienie FF-a to przemyśl sprawę, bo może się okazać, że po tym zakupie przestaniesz uzywać tego szkła. Dla FF-a 24 mm to aż nadto szeroko.
Wersja do druku
Mam i chwalę :).
Tyle że jeśli masz w planach kupienie FF-a to przemyśl sprawę, bo może się okazać, że po tym zakupie przestaniesz uzywać tego szkła. Dla FF-a 24 mm to aż nadto szeroko.
Szukam jakiegos taniego szerokokatnego obiektywu, np. tak jak jest tele 70-300 sigma za 800zl, a mozna kupic inne za 2000+zl, tak samo szukam jakiegos szerokokatnego tanszego od innych, znacie jakies?
Marne szanse na tani i dobry szeroki kąt, dla crop'ów dobry jest C 17-40/4L ale do ślubów na ciemny w wielu przypadkach. Polecałbym raczej 16-35/2.8L. Na FF zdecydowanie 16-35/2.8L w mojej ocenie 17-40/4L jest zacytuję Janusza Body "trochę lepsze od kita" i ma rację.
Lampa, zdecydowanie 580 EXII chociaż 430 też jest o.k.
a jakies przelaczki/nakladki do 350d na kita istnieja ktore robia szeroki kat jak na kompaktach :>?
[QUOTE=Mac;515872]Marne szanse na tani i dobry szeroki kąt, dla crop'ów dobry jest C 17-40/4L ale do ślubów na ciemny w wielu przypadkach. Polecałbym raczej 16-35/2.8L. Na FF zdecydowanie 16-35/2.8L w mojej ocenie 17-40/4L jest zacytuję Janusza Body "trochę lepsze od kita" i ma rację.
Chyba nigdy nie miał w ręce 17-40 albo wyjątkowo zły egzemplarz trafił.
Ja też stoję przed zakupem szerokiego kąta pod cropa. W tym momencie mam zapiętego pod puszkę tamrona 28-75 i troszkę mi nie starcza od dołu...ponadto szybkość AF pozostawia naprawdę wiele do życzenia. Zastanawiałem sie nad 17-40L lecz nie jestem do końca zdecydowany ze względu na jego jasność (a może ciemność?) może warto zakupić sigme 17-35/2,8-4. Interesują mnie szkła tylko pod pełną klatkę(rozwojowo), a na 16-35/2.8L mnie na razie nie stać - inaczej wybór byłby prosty... Może jakaś krótka stałka?? Może jest coś naprawde godnego uwagi?
tamronowego AFa mam juz dosyć