Tomkoinside--> a ile $$$ chcesz przeznaczyc na zakup?
Wersja do druku
Tomkoinside--> a ile $$$ chcesz przeznaczyc na zakup?
No, dokładnie. Jeśli chodzi o pytanie, czy nowy czy używany, to pamiętaj, że w zestawie jest zawsze taniej. To szkło (nowe, bez zestawu) sprzedaje się za ponad 6 stów, natomiast w zestawie powinno Ci wyjść (cena zestawu - cena body) ok 250zł. za tyle idą nieraz używki z allegro, więc nie ma chyba problemu co wybrać..8-)
Myśle że najlepszym rozwiązaniem byłby zakup body w sklepie a kita gdzieś na allegro najlepiej z możliwością wcześniejszego sprawdzenia. Na body miałbyś gwarancje jakby sie cokolwiek działo i nie musiałbyś sie martwić jak używał go wcześniej właściciel. Co doo obiektywu to jeśli AF chodzi poprawnie i szkła są czyste to znaczy że jest wprządku.
Ceny body 450d w krakowie są równe 1650zł (moge Ci polecić jakieś zaufane sklepy jeśli chcesz) a obiektyw kitowy na allegro można kupić za nieco ponad 100zł ( mówie o wersji bez IS) i taką Ci polecam (jeśli w przyszłości planujesz zmienić kita.
Cały zestaw body + kit kosztowałby Cie nieco ponac 1750zł
pozdrawiam i powodzenia
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Słuchajcie, ja wiem doskonale jakie są ceny nowych, używanych, w zestawie czy bez. Nie wiem tylko, czy obiektyw lepiej kupić nowy, czy używany. Czy warto dać trochę więcej, czy nie ma sensu. Nie wiem jak bardzo obiektyw może się zużyć, poza zarysowaniami, czy ma jakąś swoją żywotność, tak jak body. Zwłaszcza, że się na tym nie znam i jedyne co mogę zauważyć to rysa :P
Znam miejsca, gdzie body chodzi po 1500. Kity zaczynają się od ok 1800. Gdy kupie nowe body i używany obiektyw z allegro, wychodzi trochę taniej. Milo byłoby zaoszczędzić, ale pytanie czy warto?
Jeśli mowimy o zestawie to nie warto.
Oj może, może.. zwłaszcza jak zaliczył jakąc glebę, albo był używany w cięzkich warunkach (piasek, kurz, woda) to trzeba liczyć się z wewnętrznymi uszkodzeniami i możliwym zasyfieniem wewnętrznych soczewek, co juz nie jest takie fajne. Poza tym obiektyw kitowy, jak wszystki tanie szkła Canona aż tchnie plastikiem. Co gorsza plastikowy jest najczęsciej także gwint, ktory z czasem sam, przy normalnym uzytkowaniu (wkrecaniu, wykręcaniu) może sie wyrobić i poluzować.. jakie są tego efekty, chyba nie muszę Cie uświadamiać8-) Tak więc na Twoje pytanie odpowiadam: nowy!:wink:Cytat:
Nie wiem jak bardzo obiektyw może się zużyć, poza zarysowaniami,
Pozdrawiam
hmm.. moim zdaniem kupno używanego obiektywu KIT się nie oplaca, 100-200 zł więcej a masz nowe szkło, w zestawie.
Piszę, ponieważ potrzebuję porady ludzi, którzy się na tym znają [ja sama dopiero zaczynam 'zabawę' z lustrzankami cyfrowymi, do tej pory wyłącznie cyfrowe kompakty lub lustrzanki analogowe].
Mam na oku 400D, używany.
Przebieg - miedzy 8-10 tys klapnięć.
Cena 1200zł wraz z KITem 18-55.
Stan oceniam jako bardzo dobry, w środku paprochów żadnych nie ma, obiektyw również niezniszczony, chroniony filtrem UV. Do tego przedłużona gwarancja do sierpnia 2010 roku, zakupiony był w sierpniu 2007.
Warto? bardzo proszę o opinię, strasznie zależy mi na w miarę szybkim kupnie lustra przy czym nie chcę [inaczej- nie mam więcej] wydać więcej niż 1300zł za cały zestaw.
Ile wytrzymuje migawka w 400d? Czytałam w kilku miejscach,że 50tys, w innych, że 100tys, wiem, że to różnie bywa, ale interesowałoby mnie 'minimum' trwałości migawki.
No i czy zajechanie jej jest objęte gwarancją?
Pomóżcie :>
Jeżeli chodzi o cenę to nawet tanio ...
a gwarancja jest ważna
migawka w 400D przez producenta mówi że wytrzyma ok. 100 000 zdjęć -ale widziałem 350-tki które wytrzymywały 300 000 beż żadnych wymian migawki(a to ta sama co w 400D)
więc za tą cenę bierz :)
------------------------------------------
poczekaj na więcej opinii czy brać czy nie :)