W ciągu jakiego czasu ?
Wersja do druku
ok 6-8 tyg
Od dziś mam 5 sztuk na Fotolii, zobaczymy - póki co ciężko mi wybrać więcej, mało stokowe mam produkcje. Choć pewnie będę teraz starał się podczas fotografowania wynajdywać trochę więcej "sprzedajnych" kadrów.
Jak tak patrze na te wasze osiagniecia i zdjecia jakie sa tam publikowane to stwierdzam ze stocki to pomysl warty rozwazenia:) Ale z 2 strony najpopularniejsze zdjecia to nie jest to, co mi sie w fotkach podoba:? :p
ale z trzeciej strony to dlaczego nie zarobić na zdjęciach, skoro już i tak się je robi;)
Zdjecia na stoki to manufaktura i tyle :) Fajny watek o przechwalkach jest tu :
http://submit.shutterstock.com/forum...ic.php?t=25753
Mozna sie troche podbudowac i zobaczyc jak sprzedaz ksztaltuje sie na SS.
Niby tak, ale na stockach z tego co zauwazylem (co prawda jestem laikiem) najlepiej sie sprzedaja zdjecia z namiotow bezcieniowych itp, czyli:
kropelki
packshoty
inne podobne
ew. jeszcze macro.
A ze ja mam najwiecej w swoim 'dorobku' krajobrazow i architektury, to bym na tych akurat zdjeciach raczej nie zarobil:p
... wszystko sie sprzedaje. Jesli jest tylko "dobre".
nie dobre a pop-owe czyli modne w danym czasie
Jesli chodzi o stocki to jak narazie nie wiecej niz $10 ale dopiero zaczynam i niestety moje zdjecia to glownie architektura, NYC, a to raczej malo stockowe tematy no ale dopiero zaczynam tak jak mowie pewnie za jakis miesiac jak sie pozbieram ze swoimi sprawami zaczne robic zdjecia stockowe i zobaczymy
Jesli natomiast chodzi o wogoole zarabianie na zdjeciach to rocznie moj dochod ze zdjec to $15000 - $20000
Najwiekszy dochod z jednego zdjecia jednorazowo $5000 za wygranie konkursu NY Times, zdjecie bedzie w Kalendarzu 2008,
Zeby jeszcze stocki przyniosly drugie tyle rocznie bylo by milutko :P
Widze juz teraz ze stocki to wcale nie jest prosta sprawa tak jak wydawalo mi sie na poczatku, te key words i przeklete ustawianie kategorii aaaaa, nie powiem zeby stocki to byly latwe pieniadze wiec naprawde gratuluje tym ktorzy zarabiaja tam chodz troche
BTW Sorry za OFF TOP macie jakies automaty robiace za was opisy, keywords, kategorie ?? piszcie na PW zeby off topow tu nie bylo
Pozdrawiam