@Maris
z testow wynika ze dodatkowe 15mm w sigmie i tak jest ponizej krytyki, bardziej liczy sie to ze sigma ustawi szklo w razie problemow i gwarancje mozna zrealizowac bez nerwow.
Wersja do druku
@Maris
z testow wynika ze dodatkowe 15mm w sigmie i tak jest ponizej krytyki, bardziej liczy sie to ze sigma ustawi szklo w razie problemow i gwarancje mozna zrealizowac bez nerwow.
Kupiłem, nabyłem, mam kundelka Tokine, wstępnie obiektyw jest super z małym ale... Mechanicznie i ergonomicznie bardzo solidnie zrobione szkło, aż miło teraz wziąć do ręki moją 20stke. Wstępne fotki na szybcika w konfrontacji z Canonem 100 makro USM w okolicach 100 mm wypadły mi nadspodziewanie korzystnie. Poza tym plastyka tła bardzo mi sie podoba, mam to co chciałem. Jest też minus, nazywa się silnik AF. Nie jest głośny, czy uciązliwy ( do USM to mu brakuje ), ale prędkość chyba wyklucza zastosowanie w sporcie, jak będzie pogoda to to sprawdzę jak należy.
Ale jestem zadowolony.
I jak testy praktyczne posiadaczy wypadły? Od dłuższego czasu kusi mnie te szkło i jestem ciekaw opini uzytkowników. Może jakieś przykładowe zdjęcia..... Najczęsciej robię portrety i ewentalnie śluby, czy to będzie dobry wybór?
Ja się przyłączę do pytania
jak się spisuje AF po ustawieniu na SERVO??
fotografuję głównie sport... a zakres kuuuuusi... no i światło...
sprawdzał ktoś już to szkło w bojowych warunkach?
i ja przyłączam się do apelu o zdanie użytkowników! moje zastosowania to śluby i ulica...
Tokina ta ma kilka zalet i sporo wad. Jest ostra, pancerna, jasna i ma fajny zakres 50-135mm (80-215mm dla croopa) i ma nie rotującą przednią soczewkę. Z wad mamy przede wszystkim: wolny autofocus (naprawdę wolny zwłaszcza jak ktoś pracuje wcześniej na USM) - o zdjęciach dynamicznie poruszających się obiektów można zapomnieć, mało wygodne przełączanie auto - manual oraz uchwyt statywowy którego nie można zdemontować.
Swój egzemplarz kupiłem nowy na allegro za 1800pln. Zależało mi przede wszystkim na dolnym zakresie 50mm (wszystkie modele 70-200 są wąskie na dolnym zakresie) i świetle 2.8. Niestety nic innego podobnego nie ma rynku.
Kilka zdjęć umieszczam tutaj: http://picasaweb.google.pl/Premolek/Testy#
Zdjęcia: konwersje z RAW przy pomocy RAW Shootera 2006. Wyostrzanie "0".
Czyli do ślubów może się nadać?
Chcę go kupić jako uzupełnienie tamrona 17-50/2.8
macie więcej fotek z tego szkiełka, może jakies portrety?
Kupiłem kiedyś Tokinę 50-150/2.8 . Zwróciłem. Ogromne CA, kiepskie kolory i autofokus głosny jak tarka, do tego niecelny AF w słabych warunkach. Druga sztuka jaką sprawdzałem była jeszcze gorsza. Kupiłem w końcu 17-40 i 85 f1.8.
miałes na myśli pewnie 50-135 ?
co to jest CA?
na youtube:
AF Sound - Tokina 50-135mm f/2.8 AT-X 535 PRO DX
DA*50-135mm F2.8 ED SDM with K10D
AF Speed - Tokina 50-135mm f/2.8 AT-X 535 PRO DX
Witam
Tokinę, na której temat toczy się tu dyskusja mam 3 tygodnie. Nie miałem czasu na jej przetestowanie - w dniu wczorajszym miałem taką możliwość /zdjęcia poniżej/.
Zamówiłem dwie tokiny 50-135 2.8 i 100 2.8 macro. Po testach zostawiłem sobie sama 50-135 - jesli chodzi o mnie to roznica byla niewielka pomiedzy nimi przy ogniskowej 100mm.
Z pewnością 50-135 to kawal ciężkiego żelastwa :). Body+grip+tokina u osoby trzymającej ten zestaw pierwszy raz powoduje drgania rąk.
Ja widzę jak na razie jeden podstawowy minus - brak możliwości ściągnięcia mocowania statywu - przeszkadza czasami.
Co do AF - jest wolny ale nie ma tragedii.
Światło na sali było tragiczne. Duża hala i zapalona 1/3 lamp /oszczędności?/.