Dokładnie. Jednak allegro.pl ma zasięg lokalny (z wyjątkiem Czech bodajże), a ebay.pl, czy też allegro.bis jak je nazywasz, będzie miało zasięg totalny. To chciałem wcześniej wyrazić słowami :wink:Cytat:
Zamieszczone przez Shadow
Wersja do druku
Dokładnie. Jednak allegro.pl ma zasięg lokalny (z wyjątkiem Czech bodajże), a ebay.pl, czy też allegro.bis jak je nazywasz, będzie miało zasięg totalny. To chciałem wcześniej wyrazić słowami :wink:Cytat:
Zamieszczone przez Shadow
Narazie tam gdzie jestem... E-bay dopiero wchodzi w Polsce... Niezapominajmy ze E-bay i PayPal to jednosc...
Jesli wejdzie e-bay to i paypal zacznie akceptowac karty platnicze i klientow z Polski... Zasad napewno tak bardzo nie zmienia, bo sa w miare uniwersalne...
Moze nie byle pierwsza lepsza karta i dwoma kliknieciami, ale jak bedzie e-bay to paypal'a napewno dogna do naszych warunkow, bo z tego maja profit i to chyba wiekszy jak z prowizji na danej aukcji...
Zreszta prawie identyczny system PayU juz dziala... Skopiowali paypal'a totalnie prawie... Tez jest upierdliwy przy checi zapisu z zagranicy :P Jakies kopie dokumentow i inne cuda... Darowalem sobie ;D
Co do cla i vat'u to fakt... Ale e-bay to tez USA i chetnych na tanie rebele ibejowe z USA paru bedzie :D
Skarbowka juz tam szykowala ostatnio jakiegos haka na internetowych biznesmenow, wiec nigdy nic nie wiadomo... Przeciez wszyscy wiedza ze Polska to oaza genialnych przepisow ;D
BTW, mam dwa pytania dotyczące Waszego rynku:Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
a) jaka jest w USA prowizja od ebay'owych aukcji,
b) czy od sprzedanych na ebay'u "items" płaci się w USA fiskusowi jakiś procent od zysku?
Otóż to.... Co nam po ebay'u jak sprzedający a co za tym idzie podaż będzie jaka była na Allegro... Może tylko jakiś pożytek z tego będzie jak PayPal zacznie wreszcie akceptować polaków, chociaż ja ostatnio za Mamiyę i kilka gratów na ebay.com płaciłem BidPay'em (polską kartą oczywiście) i poszło bez żadnych problemów...Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
Prowizja... hmm... Mniej wiecej od kilkudziesieciu centow za gole "nic"... Cos kolo dolara wychodzi aukcja z bonusami (extra podpis i ustalony czas rozpoczecia) z cena minimalna na jakies 30 dolarow do jakiejs dychy (cos ponad) za aukcje z tymi samymi bonusami i cena minimalna w granicach 8-9 setek. Zakupy i utrzymanie konta free oczywiscie. Tak samo PayPal. Placi generalnie sprzedajacy za wszystko :D Tyle ze ostatnio ceny sie zmienily... niektore w dol... niektore w gore...
O... co ja bede... cennik znalazlem :D
http://pages.ebay.com/help/sell/ques...ller-fees.html
A tutaj PayPal...
https://www.paypal.com/cgi-bin/websc...g-fees-outside
W USA fiskus mniej zaglada do kieszeni... Nigdzie do tej pory nie widzialem zadnego obciazenia czysto podatkowego ani sugestii ze trzeba cokolwiek oplacic przy sprzedazy/kupnie na aukcjach.
Placi sie tylko TAX jesli sprzedawca ma sklep (najczesciej fizycznie)... Wtedy dany stan w zaleznosci od lokalizacji sklepu placi tak jak przy normalnej wycieczce do sklepu czy zakupie via www, cala reszta wolna...
Czy SZANOWNI KOLEDZY nie zwrocili uwagi na date ( :lol: ) tego watku :mrgreen:
Dzisiaj jest już 2 kwietnia, ale ja nadal potwierdzam co słyszałem w telewizorni od przedstawiciela ebay.pl. że serwis rusza na początku kwietnia :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez krecio
No to zobaczymy :roll:
A ja tam nie bede wspomagal obcego kapitalu :mrgreen:
Wole nasze, polskie allegro. :lol: :lol: :lol:
Ono jest tak samo polskie jak ja mam rdzennie polskie nazwisko :mrgreen: :twisted:Cytat:
Ja też nie będę wspierał nikogo. Dlatego będę kupował tam, gdzie najtaniej. Sprzedawał, gdzie najdrożej. Choćby od dwóch garbatych Chińczyków.Cytat: