ok. dzieki za link cos napewno tam dla siebie znajde. :)
Wersja do druku
ok. dzieki za link cos napewno tam dla siebie znajde. :)
w kwietniowym chip foto będzie artykuł o otworkach, między innymi w cyfrówkach. Napisał go mój znajomy Jacek Lalak, który zna się na tych klockach całkiem nieźle. Sam zrobiłem już pare otworków i jest to na prawde świetna zabawa. Co do budowy, to radzę od razu robić na średni format lub błony ciętem oraz precyzyjnie obliczać i wykonywać samą dziurkę, lepiej zrbić dokładniej, bo różnica będzie taka jak kit i L. Powodzenia przy budowie, informacji w necie na ten temat jest całkiem sporo.
zrobiłem zupełną prowizorke. Wziąłem kawałek kartonu w nim maliteńka dziurka i przyklejiłem szczelnie czarną taśmą do body. Dziś oddaje film do labu. Jak coś z tego wyjdzie to sie pochwale
od tego w czym zrobisz dziurkę zależy jakość obrazu jaki otrzymasz - przy kartonie i maleńkim otworze trudno uzyskać gładką krawędź słyszałem żę najlepsze do tego celu są cienkie blachy aluminiowe lub miedziane
Co, szukac sie Wam nie chce? Juz kiedys podawalem przepis na otworkowe 10D ;)
http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=1414
Zgadza sie - brzegi otworka musza byc bardzo rowne wiec karton to bardzo zly pomysl. Cienka, twarda blacha stalowa da chyba najlepsze rezultaty.
ale w aluminium czy miedzi łatwiej zrobić ładny otwór niż w stali
Wszystko zalezy od mocy lasera wykorzystywanego do dziurkowania ;-)
mieliście racje, wyszła mi zupełna kicha. Nic nie widać na tych fotach... :( zupełnie NIC
teraz będę próbował z innym materiałem niż karton. może wystarczy wysmażyć dziurkę rozgrzaną szpilką w pokrywce którą zakłada sie na body w miejce obiektywu??
Pokrywka jest za gruba. Im cienszy material tym lepiej. Cienka folia aluminiowa albo blaszka...
Myślę że podstawowa rzecz to otwór o odpowiedniej średnicy. Oblicza się ją z tak zwanej formuły Rayleighsa z wzoruCytat:
Zamieszczone przez zabol
r= 1,9 pod pierwiastkiem x razy długość fali świetlnej
gdzie r to średnica otworka
x to odległość otworka od materiału światłoczułego (czyli matrycy w cyfrze)
długość fali to 0,00055 mm
a przysłonke obliczysz f=x/r
gdzie x to odległość otworka od matrycy a r średnica otworka
Walcz :D